Szerző: Dojcsák Dániel

2010. február 2. 17:45

Nem kamu a 12 órás üzemidő

A Samsung az egyik legismertebb elektronikai márka, de a notebookok piacán nem jelentős szereplő, legalábbis egyelőre. A vállalat két éve kezdte meg terjeszkedését az európai piacon, most pedig Magyarországon is piacra dobta notebookjait, netbookjait.

2010 februárjától a hazai üzletekben is elérhető lesz a Samsung európai piacra szánt notebook- és netbook-kínálata. A választék négy széria összesen tíz modelljéből áll majd, melyből 6 noteszgép, 4 pedig netbook. Indulásként két notebookkal és három netbookkal rukkolt elő a magyar Samsung, amiket hamarosan követ a portfólió többi tagja is.

A netbookok: NB30, N150, N210

A magyar piacon indulásként megjelenő három netbook, az NB30, az N150, illetve az N210 világszinten is újnak számít, hiszen januárban jelentették be mindegyiket. A gépek a második generációs netbookok közé tartoznak,  az első vásárlók kritikáiból tanulva a gyártók javítottak, s a Samsung gépei is számos apró figyelmességet rejtegetnek.

\"\"
Samsung NB30

Az NB30 egyből érdekes darab, mivel egy úgynevezett \"ultratartós\" netbook. Habár hardver specifikációiban közel megegyezik a többivel, a borítása nem a szokásos fényes felület, hanem  kemény műanyag, amin se az ujjlenyomat nem látszik, sem az apró karcolások, a billentyűzet és az egész gépház pedig egy bizonyos szintig ellenáll a víznek. Ezt ugyan nem próbáltuk ki, de a Samsung állítja, ha fél deci vizet borítunk a gépre, s azt 10 másodperc alatt el is távolítjuk, vagyis kiöntjük belőle, akkor a netbooknak semmi baja nem lesz. A merevlemez is kapott egy szabadesés-érzékelő szenzort, amit eddig csak felső kategóriás noteszgépekben láttunk. Ezek a tulajdonságok szükségesek lehetnek egy olyan netbook esetén, amit direkt arra vesz valaki, hogy mindig vele legyen, akár kocsiban, akár utazáskor, akár a strandon, akár egy üzleti környezetben.

Korrekt tervezés

Az NB30 fedele ugyan nem nyitódik könnyen, de valószínű, hogy így nem is fog lötyögni, ha viszont sikerül felhajtani, akkor egy ízléses belső tárul a szemünk elé. Az összes most bemutatott netbook kezelőfelülete azonos, tehát ugyanazok a lekerekített, puhán járó gombok, ugyanaz a ledsor és szinte azonos touchpad jellemzik őket. A multitouch-os touchpadhoz tartozó gombok kicsit lötyögnek, elsőre nem tűnnek időtálló konstrukciónak, de mindenesre kényelmes velük kattintgatni.

A bekapcsológomb helyett a gép frontján egy csúszkát kell keresni, oldalt pedig a szokásos csatlakozók kaptak helyet. Nagyon helyesen mindkét oldalon van USB-port (összesen három), ezeken kívül pedig Ethernet-, VGA-, mikrofon- és fülhallgató-, illetve tápcsatlakozó sorakozik a széleken. Elöl a bekapcsológomb mellett még egy SD-kártya olvasó is megbújik. A gépekben természetesen van 802.11 b/g/n szabványú Wi-Fi, egyes pletykák szerint a későbbiekben várható majd olyan modellfrissítés is, ahol GPS-szel és érintőképernyővel bővül a kínálat, de erről egyelőre hivatalos megerősítés nem érkezett.

\"\"
Minden lekerekített

Kívülről megkapó, de a kijelző akkor is kicsi

Az NB30 csíkos dizájnjával szemben az N150 egy egyszerű fényes burkolatot kapott, az N210 pedig a fényezés alatt apró, csak bizonyos szögből látható mintával dobja fel a hangulatot. Az N-széria mindegyik darabján oldalt egy plusz színes csík teszi felismerhetőbbé a megjelenést. A kijelző felbontása WSVGA, azaz 1024x600, ami elég kevés, ha egy böngészőnek figyelembe vesszük a fejlécet, a bookmark-sort és egyéb kezelőszerveit, illetve a Windows tálcáját, akkor alig marad valami a tartalomnak. A Samsung ezért előretelepített egy szoftvert, amivel a felbontás normál SVGA-ra, tehát 1024x768-ra egy kattintással átállítható. Kicsit nyomott lesz a kép, de sokkal több szöveg fér ki. A kijelzők átmérője 10,1 hüvelyk.

Bekapcsolás után mindhárom modell körülbelül másfél perc alatt bootol be és válik használhatóvá, ami szintén elég kiábrándító eredmény, de itt is találunk némi varázslatot. A Phoenix Instant-on funkcióval például a bekapcsolás után a hálózat azonnal elérhetővé válik, illetve a Windows 7-et kapó modelleknél a hibrid hibernálással gyorsan ki-be kapcsolhatóvá válik a gép. A három netbook közül az N150 Windows XP-vel jön, míg a másik kettő Windows 7 Startert kapott.

Figyelem, ezek nem teljes értékű PC-k!

Teljesítmény tekintetében a netbook kategória csalódást okozhat mindenkinek, aki a teljes értékű notebookok vagy az asztali számítógépek által nyújtott sebességet várja el. Az N450-es 1,66 GHz-es Intel Atom chipek ugyan szorgalmasan dolgoznak, de nem érdemes hardveres gyorsítás nélkül 1080p-s HD-videót nézni, vagy túl sok scriptelt weboldalt megnyitni egyszerre. A cél persze nem is ez, hanem az instant hozzáférés a dokumentumokhoz, multimédiához és webhez bárhonnan. Ezt teljesíti is mindegyik gép, a szükséges kompromisszumokkal.

\"\"
Samsung N150

A teljesítmény oltárán ugyan áldozni kellett, de ez az üzemidőnél visszajön, a netbookcsalád ígért üzemideje 8-12 óra. Saját tesztjeink szerint az NB30 üresjáratban alacsony fényerőn 4,8-5,5 Wattot, maximum fényerőn 7,2 Wattot, terhelten pedig 10-11 Wattot fogyaszt, ebből a Wi-Fi 1-2 Wattot emészt fel. Ugyanez az N150 esetében 6,5-7,5, illetve 7,7-11 Watt üresjáratban és maximum 13-14 Watt terhelés alatt, az N210 üresen 5-5,5 Wattot, terhelten pedig 6,5-7,5 Wattot evett. Az N150 eredményei azért gyengébbek valószínűleg, mert a Windows XP-t még nem ismer olyan sok energiatakarékossági trükköt mint a Windows 7, az N210 esetében pedig az eltérő merevlemez az egyetlen olyan hardveres különbség, ami miatt picivel magasabb értékek születhettek. A gépek részletes hardverspecifikációi itt tekinthetők meg Everest riportok formájában: NB30, N210, N150.

Nem kamu a 11 órás üzemidő

Az NB30 és az N210 66 Wh-ás akkumulátort kapott, míg az N150 egy kisebb, 44 Wh-ás darabot. Ez azt jelenti, hogy amennyiben valaki csak nyugodtan olvasgat, weboldalakat nézeget a netbookokon, akkor az NB30 és az N210 esetében 9,5-11 órás lemerülési idővel lehet számolni, az N150-nél pedig közel 5 órával. Filmnézéssel, játékkal, sok Wi-Fi adatforgalommal persze ezek az értékek erősen csökkenhetnek, de az ígért akkumulátoros üzemidő elérhetőnek tűnik.

Az N150 a legolcsóbb darab ugyan, de ezen már akadoznak a komolyabb Flash és JavaScript oldalak és HD-videózásra sem alkalmas, a többi modellnél kisebb az akkumulátor mellett ráadásul  250 gigabájtos merevlemez helyett itt mindössze 160-ast kap a vásárló. Az ajánlott kiskereskedelmi bruttó ára ennek 99 ezer forint, de inkább érdemes a fent említett okok miatt rászánni még 5 ezer forintot és az N210-et megvenni 104-ért. Az NB30 pedig a tényleg mobil felhasználók vagy a stílusbolondok nagy barátja lehet, s ezért sem kell sokkal többet fizetni, 119 ezer forint az ajánlott ára. Ez talán elsőre húzós lehet, de a jó anyaghasználat, a profi összeszerelés, illetve a nemzetközi szerviz garancia és az egyéb apró hozzáadott pluszok miatt érdemes átgondolni.

\"\"

Kattints a képre teljes galériához

A notebookok: R530 és R580

Notebookok terén egyelőre két modellel kell beérni a Samsungtól, de ez a kettő az átlagos és a kicsit többet akaró felhasználók igényeit is képes kielégíteni. Az R530 egy középkategóriás notebook 2,2 GHz-es kétmagos Intel Pentium T4400 processzorral, 2 gigabájt DDR3 memóriával, 16:9-es képarányú 15,7 hüvelykes LED háttérvilágítású LCD-kijelzővel és egy 300 gigabájtos merevlemezzel. A részletes specifikációk ismertetése helyett érdemes a gépről készült Everest-riportokat tanulmányozni: R530, R580.

A borítás igényes, szálcsiszolt mintázatú, kellemes tapintású és emellett jól is mutat, de messze nem hivalkodó. USB-port itt is mindkét oldalon található, illetve a netbookokkal ellentétben itt természetesen feltűnik az optikai olvasó és a HDMI-kimenet is. A bekapcsolás után két dolog ejtheti ámulatba a vevőt, egyrészt a LED-háttérvilágítású LCD színei, illetve egy apróság, a világító touchpad, ami szintén rendelkezik multitouch-képességekkel. A kijelző minősége ugyan nem hagy kívánnivalót maga után, de a felülete valamennyire tükröződik, így már akár egy irodai környezetben is szükségszerű feljebb állítani a fényerőt, kültéri használatkor pedig ez szinte alap. Emiatt hiába működik viszonylag takarékosan a gép, az LCD elviszi a megspórolt energiát.

Nem spórol az árammal

A netbookokkal ellentétben itt nem az akkumulátoros üzemidő fogja eladni a terméket. Az akkumulátor mindössze 44 Wh-ás, de a gép üresjáratban, alacsony fényerővel is 11 Wattot eszik, maximum fényerővel ez 15-16 Wattra kúszik fel, terhelés alatt (HD-videózás) már 22 Watt, teljes terhelésen pedig 27-28 Watt a teljesítményigénye. Ez azt jelenti, hogy nyugodt használat mellett maximum 2,5 órát bír egy feltöltéssel, teljes terhelésen pedig alig másfelet.

\"\"
Samsung R530

Alapvető multimédiás, otthoni használatra viszont teljesen megfelelő darab, jól mutat bármilyen asztalon, a kipróbált gépek közül ennek volt a legkellemesebb érintésű touchpad felülete, s a Skype-olók is örülhetnek, mert a mikrofon nem a gép felső részén van, hanem a bal Ctrl gomb alatt, távolabb a hangszóróktól és közelebb a felhasználóhoz. A hangszórók teljesítménye is rendben van, bár kissé dobozos a hangzás, érdemes legalább egy 2.1-es mini hangrendszert venni mellé. A beépített webkamera sem csúcsteljesítményű, mindössze 640x480 felbontású mozgóképet képes rögzíteni.

A gépet az átlagos otthoni felhasználóknak szánja a Samsung, s noha meg lehet izzasztani a mobil processzort, de webezés, videózás közben azért nem fog senki csalódni. A teljes felbontású HD-videók is akadásmentesen futottak a gépen. Alaposabb teljesítményértékelésre nem volt lehetőségünk, de a mai uniformizált számítógép-konfigurációk világában nem valószínű, hogy komoly meglepetések születtek volna. Az otthoni felhasználó számára lényeges pont, hogy akár a több böngésző, a több párhuzamosan futtatott program sem akasztja meg a gépet, játékok szintjén pedig az Intel integrált grafikus képességeit kell alapul venni.

Ami sokat lendített volna ezen, vagy bármely más most bemutatott konfiguráción, az egy opcionális SSD a normál merevlemez helyett, ami gyorsaságban és fogyasztásban is jobb adatokat produkált volna, igaz jóval megdobta volna az R530 169 ezer forintos árát.

Szelídített vadállat: R580

A másik Magyarországon forgalomba hozott notebook az R580, ami már egy igazi asztali ragadozó, noha egy Dell XPS vagy Alienware magasságait azért nem éri fel. A 2,26 GHz-es Intel Core i5 processzor, a 4 gigabájt DDR2 memória, az 500 gigabájtos merevlemez (opcionálisan 640 GB) már elsőre csábító, ehhez jön a 15,6 hüvelykes, 1366x768 felbontású, LED háttérvilágítású LCD kijelző, illetve az erre képet varázsló nVidia GeForce GT 330M videovezérlő, amivel a legtöbb játékprogram már alacsonyabb grafikai értékeken teljesen vállalhatóan fut. A gépben találunk Blu-Ray meghajtót, 802.11n szabványt is támogató Wi-Fi vezérlőt, Bluetooth 2.1+EDR csatolót, illetve egy 1,3 megapixeles webkamerát is. A Samsung R580 akkumulátora 48 Wh-ás, amihez 12-14 illetve 15-17 W-os fogyasztás társul üresjáratban és akár 30 Watt feletti teljes terhelés alatt, de normál használat közben beéri 20-24 Wattal is.

\"\"

Az R580 fogása masszív, érződik, hogy jó minőségű anyagokból, korrektül rakták össze. Nem recseg, nem ropog, teljesen egyben van. A gép külseje is sármos, az álalunk kipróbált piros színű darab egyszerre volt cool és barátságos. A fényes felület alatt vékony csíkokból álló mintázat szalad végig a gép felületén, s ezt nem töri meg a touchpad sem, itt a tapadós fényes helyett egy érdes, kényelmesebb felület jelöli ki az érintésérzékeny részt, amelynek négy sarkában kék fények világítanak, talán azért, hogy éjszaka is lássuk. A kraftos gép 262 ezer forintba kerül majd. Összehasonlításképp a Dell hasonló konfigurációja 330 ezer felett van.

Van még ott, ahonnan ezek jöttek

Annyit érdemes megjegyezni a két notebookkal kapcsolatban, hogy a modellszám első számjegye a kijelző méretét jelöli, s a 30-as és a 80-as sorozatból is létezik kisebb és nagyobb is. A Samsung R430/480 14 hüvelykes kijelzővel és kissé szerényebb kiszerelésben érkezik, a 730/780 pedig természetesen 17-es kijelzővel és még erősebb hardverrel, például 1600x900-as felbontású kijelzővel. A gyors bemutatót követően a Samsung R580 felkeltette érdeklődésünket, ezért erről a modellről hamarosan egy részletesebb, alaposabb beszámolóval jelentkezünk.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról