Szerző: Bodnár Ádám

2007. június 11. 10:00

Webalkalmazások böngészőn kívül: itt az Adobe Integrated Runtime első bétája

Az Adobe a mai napon adja ki a korábban Apollo kódnéven ismert, végül AIR (Adobe Integrated Runtime) névre keresztelt szoftverének nyilvános bétáját, valamint a Flex fejlesztési környezet 3-as változatának bétáját is.

[HWSW] Az Adobe a mai napon adja ki a korábban Apollo kódnéven ismert, végül AIR (Adobe Integrated Runtime) névre keresztelt szoftverének nyilvános bétáját, valamint a Flex fejlesztési környezet 3-as változatának bétáját is.

Az AIR segítségével olyan alkalmazások jelenhetnek meg a számítógépeken, amelyek flash animációt, PDF állományokat és weboldalakat is tartalmaznak, megjelenítésükhöz mégsincs szükség böngészőre. Az Apollóban megjelent szoftverek ugyanúgy működnek kapcsolat nélkül, az adatok akkor kerülnek ismét szinkronizálásra, ha a felhasználó csatlakozik a világhálóra. A szoftverek ráadásul sokkal inkább hasonlítanak majd egy "hagyományos" programra, saját ikonnal rendelkeznek majd és ugyanúgy eltávolíthatók a gépről, mint bármely másik alkalmazás. Az AIR-hez egy ingyenes szoftverfejlesztő készletet is kiad ma az Adobe, de természetesen tetszőleges más eszköz is használható az AIR keretrendszerben működő alkalmazások létrehozására.

Szintén ma érkezik a Flex 3 webfejlesztő alkalmazás bétája. A Flex segítségével Flash animációkat, HTML oldalakat és mostantól kezdve AIR alkalmazásokat hozhatunk létre. Az Adobe korábban már bejelentette, hogy a Flex 3 bétájának érkezésével egyidőben megyitja a szoftver forráskódját is. Egyrészt a vállalat szeretne külső forrásól származó ötleteket bevonni, ezáltal javítva a szoftver minőségét és funkcionalitását, másrészt szeretne újabb fejlesztőket megnyerzni a platformnak. A forráskódot várhatóan csak a végleges változat megjelenésekor adja ki az Adobe.

A Google nemrégiben jelentette be Gears nevű szoftverét, amely az AIR-hez némileg hasonlóan lehetővé teszi webalkalmazások offline futtatását. A két vállalat technológiája egymással versenyez, azonban a céljuk közös, ezért a két cég mérnökei együtt dolgoznak egy olyan szabványos alkalmazásprogramozási interfészen, amely az adatok helyi tárolását teszi lehetővé. Az Adobe állítólag nem is gondolkodott lokális adatbázisban az AIR kapcsán, azonban a fejlesztők ezt a funkciók kérték a legtöbben. A Google Gearshez hasonlóan az AIR is az SQLite adatbázist használja az adatok lokális tárolásához.

Az AIR és Google Gears közötti legfontosabb különbség, hogy a Google Gears egy böngészőbe épülő plugin segítségével teszi lehetővé a webalkalmazások kapcsolat nélküli használatát, az AIR viszont teljesen elválasztja őket a böngészőtől. A Google Gears három elemből áll: egy böngészőben futó lokális webszerverből, a nyílt forrású SQLite adatbázisból, valamint olyan böngésző-kiegészítésekből, amelyek lehetővé teszik több JavaScript párhuzamos futtatését.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról