Szerző: Bodnár Ádám

2007. május 31. 11:00

Google: internetkapcsolat nélkül működő webalkalmazások

Webalkalmazások offline futtatását lehetővé tevő technológiát mutatott be a Developers Day rendezvényen a Google. A Google Gears jelenleg béta állapotú, de a tervek szerint a végleges változata hónapokon belül elkészülhet. A szoftver az Internet Explorer 6 vagy újabb, illetve Firefox 1.5 vagy újabb böngészőket támogatja Windows, Linux vagy Mac OS X operációs rendszeren. A fejlesztők emellett most dolgoznak a Safari-kompatibilitáson.

[HWSW] Webalkalmazások offline futtatását lehetővé tevő technológiát mutatott be a Developers Day rendezvényen a Google. A Google Gears jelenleg béta állapotú, de a tervek szerint a "végleges" változata hónapokon belül elkészülhet. A szoftver az Internet Explorer 6 vagy újabb, illetve Firefox 1.5 vagy újabb böngészőket támogatja Windows, Linux vagy Mac OS X operációs rendszeren. A fejlesztők emellett most dolgoznak a Safari-kompatibilitáson.

Webalkalmazások web nélkül

A nyílt forrású, bárki számára elérhető Google Gears gyakorlatilag egy plugin a legismertebb böngészőkhöz, amely JavaScript API-k segítségével biztosítja az adatok cache-elését, valamint az webalkalmazások működéséhez szükséges erőforrások lokális tárolását. Természetesen ez azt jelenti, hogy a webalkalmazások fejlesztőinek módosítaniuk kell a programjaikat, ha azt szeretnék, hogy kapcsolat nélkül is működjenek.

Linus Upson, a Google vezető szoftverfejlesztő mérnöke szerint sokan arra panaszkodtak, hogy nem tudják használni a Google különféle alkalmazásait, ha nincsenek az internetre csatlakozva, erre az igényre válaszul kezdődött meg a Google Gears fejlesztése. Az első alkalmazás, amely a Google Gears segítségével offline is működni fog, a cég RSS-olvasója, a Google Readers lesz. Ha a felhasználók telepítik a böngészőjükbe a Google Gearst, onnantól fogva képesek lesznek offline olvasni az RSS-tartalmakat. Állítólag a Readers egyik fejlesztője a buszon is olvasni akarja feedjeit, ezért döntött az alkalmazás portolása mellett.

A Google várhatóan rövid időn belül átalakítja népszerű webalkalmazásait, hogy azokat a Gears segítsévével offline is lehessen használni, így aztán például akkor is levelezhetünk a Gmaillel vagy szerkeszthetünk szöveget vagy táblázatokat a Google Docs-szal, ha éppen nem kapcsolódunk az internetre. Természetesen a Gears funkcionalitása nem korlátozódik a Google alkalmazásaira, azonban a webalkalmazások átalakításáról a fejlesztőknek gondoskodnia kell.

Webszerver és adatbáziskezelő a böngészőben

A Google Gears három elemből áll: egy böngészőben futó lokális webszerverből, a nyílt forrású SQLite adatbázisból, valamint olyan böngésző-kiegészítésekből, amelyek lehetővé teszik több JavaScript párhuzamos futtatését. A Google Gears segítségével a felhasználók akkor is használhatják webalkalmazásaikat, ha az internetkapcsolatuk szakadozik vagy ha -- például utazás közben -- egyáltalán nem csatlakoznak az internethez.

"Amit el akartunk érni az az, hogy az alkalmazások lokálisan tárolt adatokkal működjenek még akkor is, ha a felhasználó csatlakozik az internetre, ugyanis ezt nagyon nehéz megállapítani" -- mondta Linus Upson, a Google vezető szoftverfejlesztője. Az SQLite adatbázis erre tökéletesen alkalmas, ugyanis nagyon pici, mégis akár gigabájtok tárolására is alkalmas. A Google Gears ennek ellenére a felhasználó jóváhagyása nélkül semmilyen adatot nem tárol lokálisan.

A cél a szabványosítás

A Google célja, hogy minél többen töltsék le és próbálják ki a Gearst, a visszajelzéseket pedig szeretnék hasznosítani a további fejlesztésekhez, ezért is hozzák nyilvánosságra a forráskódot is, mégpedig a New BSD licenc alatt. Hosszú távon a Google azt szeretné elérni, hogy a Gears alapjául szolgáló technológiák szabvánnyá váljanak, így minden böngészőbe beépüljenek.

A Gears, valamint az új Reader mellett a Google bejelentette a Mashup Editort, amellyel ún. mashup alkalmazások hozhatók létre egy leírónyelv segítségével. A technológiát olyan fejlesztőknek szánja a Google, akik tisztában vannak a HTML-lel és a JavaScripttel. A Mashup Editorral egyszerűen hozhatók létre AJAX felhasználói interfészek. Emellett a vállalat bemutatta a Mapplets API-t, amellyel a Google Mapsbe ágyazhatók minialkalmazások. A Mapplets API lényegében nem más, mint a Google Maps API és a Google Gadgets API kombinációja.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról