Szerző: Bőle György

2023. február 6. 12:30

Virtual Kubernetes Clusters

A Kubernetes alapvetően namespace-eket használ egy clusteren belüli izolációs doboz biztosításához, ami sok esetbe nem éppen ideális.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Fejlesztőként egy clusterhez gyakran csak pár kiválasztott, vagy akár csak egyetlen egy namespace-en férünk hozzá. Hogyan tudok egy ilyen környezetben kipróbálni egy olyan eszközt, legyen az például egy másik ingress controller vagy service mesh, ami cluster szintű jogosultságokat kér? Erre is jó a vcluster. Üzemeltetőként pedig ahelyett, hogy sok kis clustert üzemeltetnék (több ügyfélnek vagy dev/qa/pre környezetek), egy fizikai clusteren tudok olyan hatást kelteni, hogy aki a vclustert használja, azt fogja gondolni, ő cluster-admin, azonban a külső clusteren valójában csak podokat tud futtatni.

Papp Lajos a HWSW free! meetup-sorozat Kubernetes állomásán elhangzott és alább megtekinthető előadásában bemutatja a a vcluster különböző felhasználási eseteit, és azt is, hogyan működik.

16:44
 

Virtual Kubernetes Clusters (vcluster)

Még több videó
a címlapról