:

Szerző: Koi Tamás

2009. február 12. 12:12

Kipróbáltuk: FRITZ!Box Fon WLAN 7270, a fullextrás hálózati hub

Hazánkban alighanem meglehetősen kevés egyéni vagy vállalati felhasználó számára cseng ismerősen az AVM név, pedig a három betű mögött álló német cég, az AVM Computersysteme Vertriebs GmbH jelentős hálózatieszköz-szállítónak számít mind a német, mind az európai piacon. Az 1986-ban alapított, mindössze 460 főt foglalkoztató berlini vállalat saját fejlesztésű készülékeinek portfóliója elsősorban az xDSL technológiára épülő megoldásokból és ISDN kisközpontokból áll. Vagy éppen e kettő kombinációjából létrejött eszközökből.

[HWSW] Hazánkban alighanem meglehetősen kevés egyéni vagy vállalati felhasználó számára cseng ismerősen az AVM név, pedig a három betű mögött álló német cég, az AVM Computersysteme Vertriebs GmbH jelentős hálózatieszköz-szállítónak számít mind a német, mind az európai piacon. Az 1986-ban alapított, mindössze 460 főt foglalkoztató berlini vállalat saját fejlesztésű készülékeinek portfóliója elsősorban az xDSL technológiára épülő megoldásokból és ISDN kisközpontokból áll. Vagy éppen e kettő kombinációjából létrejött eszközökből.

Funkciótárház furcsa név alatt

Ilyen, kombinált eszköz az AVM kissé furcsán csengő FRITZ! márkaneve alatt futó FRITZ!Box Fon WLAN 7270 típusú hálózati hubja, mely első ránézésre leginkább egy közönséges útválasztónak tűnik, a dizájnos burkolat alatt valójában azonban egy meglehetősen komplex kommunikációs infrastruktúra rejlik. A gyártó augusztusban jelentette be a prémiumkategóriás hálózati eszközt, mely útválasztó mellett ADSL2+ modemet, vezeték nélküli kézibeszélőket kiszolgáló DECT-bázisállomást és egy kisebb telefonközpontot is magába integrál. A funkciók felsorolása ráadásul ezzel még messze nem ért véget.

A FRITZ!Box Fon WLAN 7270 a bejelentése után csaknem fél évvel járt először Magyarországon, és csak most jutott el szerkesztőségünkbe, ahol a próbaidőszak alatt jellemző módon nem tudtuk kihasználni minden funkcióját, és nem azért, mert a HWSW kommunikációs infrastruktúrája elmaradott vagy rosszul optimalizált lenne. Az eszköz zsenialitása, egyben legnagyobb csapdája éppen abban rejlik, hogy legalább két-három másik berendezést képes kiváltani, egy már meglévő elemekből összeállt rendszert azonban nem feltétlenül ésszerű lecserélni rá.

Az AVM hálózati hubja tiszta lappal indulva azonban ideális, költséghatékony választás lehet akár otthoni felhasználóknak, akár kisebb irodáknak: ha a frissen felhúzott lakásban, irodahelyiségben csak néhány vezeték lóg ki a falból, és a lehető legegyszerűbb, leghatékonyabb módon kell kommunikációs infrastruktúrát kiépíteni, a különálló berendezések helyett jó alternatíva a FRITZ!Box Fon WLAN 7270.

A készülék beépítve tartalmazza az ADSL2+ modemet, így a szolgáltatótól nem szükséges a frissen bekötött internetkapcsolat mellé modemet vásárolni, de ha van már modemünk, úgy természetesen sima routerként vagy hubként is használható az eszköz. A kábelek összekötése pofonegyszerű, az AVM egy speicális, Y-kábelt csomagol a FRITZ!Box mellé, melynek egyik végét a DSL-splitterbe, másik végét az analóg vagy ISDN telefonvonal fali aljzatába kell bedugni.

A lapos dobozhoz az Y-kábel mellé két analóg telefonkészüléket és egy ISDN-terminált köthetünk (ISDN és analóg vonalat azonban értelemszerűen nem használhatunk egyszerre), jutott hely egy USB-kapunak is, melyhez tárolóeszközt, USB-hubot vagy nyomtatót csatlakoztathatunk, valamint négy Fast Ethernet csatlakozónak. Ha meglévő hálózathoz, vagy DSL/kábelmodemhez csatlakoztatjuk a FRITZ!Boxot, a négy LAN-csatlakozóból az elsőt kell használnunk.

Konfigurációs felület

A kábelek csatlakoztatása után következhet az eszköz konfigurációja, melyet egy átlátható, logikusan felépített és esztétikus felületen végezhetünk el, vagy a mellékelt CD-n lévő szoftvert is segítségül hívhatjuk. Ha kábellel kötöttük össze a számítógépünket a FRITZ!Boxszal, a fritz.box címet beírva a böngészőbe máris elénk tárul a webalapú felület, az eszköz alapállapotban nem kér sem felhasználói nevet, sem jelszót -- ezt a beállítást ajánlott azonnal megváltoztatni, még akkor is, ha a router a vezeték nélküli klienseknek nem tárulkozik ki automatikusan. A berendezés egy a kezdők számára is egyszerűen használható varázslóval segíti az alapbeállításokat, a komoly szakértelmet igénylő paraméterezési lehetőségek megjelenítését külön menüpontban kell engedélyezni.

A FRITZ!Box Fon WLAN 7270 egyike azon kevés vezeték nélküli kommunikációt használó hálózati berendezéseknek, melyek gyárilag bekapcsolt WPA-titkosítással érkeznek, az alapértelmezett kulcs a készülék hasán és a mellékelt telepítőlemezen található CD-n lévő matricán egyaránt megtalálható. A router egyébként a modern vezeték nélküli hálózati eszközöktől elvárhatóan már draft-802.11n rádióval rendelkezik, azaz az adatátvitel sávszélessége ideális körülmények közt túlszárnyalja a vezetékes összeköttetés sebességét.

Azokhoz a számítógépekhez, melyeket nem lehet elérni vezetékkel, ugyanakkor nem rendelkeznek WLAN-modullal sem, az AVM saját USB-s WLAN-vezérlőjét ajánlja. A FRITZ!WLAN USB Stick N szintén egy draft-802.11n-kompatibilis rádiót tartalmaz, különlegessége pedig abban rejlik, hogy a FRITZ!Box USB portjába dugva saját memóriájába átmásolja a biztonsági beállításokat (biztonsági kulcsok, SSID), így a számítógéphez csatlakoztatva minden további beállítás nélkül képes azonnal kapcsolatot teremteni a routerrel.

A vezeték nélküli kommunikációs modullal kapcsolatban érdemes még szót ejteni a manapság oly divatos energiatakarékos funkcióról, melynek működése a már említett adminisztrációs felületen jól nyomon követhető. A WLAN-rádió többféleképpen is kiiktatható, így a készülékre került nyomógomb mellett a telefonon bepötyögött kódsor, vagy az adminisztrációs felületen beállított időintervallum elérése is kikapcsolja a Wi-Fi-t. A térerő ráadásul az éppen aktuális felhasználási körülmények alapján igény szerint dinamikusan változtatható, az eszköz így még kevesebb árammal beéri működés közben (a FRITZ!Box átlagosan 6 wattot fogyaszt a gyártó szerint).

Szintén a WLAN-modulhoz köthető az a kétségtelenül látványos funkció, mely csatorna és frekvenciasáv-szerinti leosztásban ábrázolja a teljes spektrumot. A rádió biztonsági beállításait is innen érhetjük el: mint említettük, a FRITZ!Box alapesetben bekapcsolt WPA-titkosítással érkezik, emellett használhatunk MAC-szűrést, a felderítés megnehezítése érdekében pedig az SSID-broadcastot is kikapcsolhatjuk -- hasonlóan, mint a legtöbb vezeték nélküli routernél. Az internet felől érkező támadásokat tűzfal fogja meg, a számunkra fontos csomagok célba érkezéséről az UPnP-vel vagy kézzel nyitható portok gondoskodhatnak. A dinamikus IP-címosztás mellett MAC-azonosítók alapján fix IP-címeket is adhatunk egy-egy hálózati eszközünknek, noteszgépünknek.

A telefonközpontot is kiváltja

A FRITZ!Box Fon WLAN 7270 a hálózati funkciók mellett ISDN vagy analóg telefonközpontként is munkára fogható, ráadásul ehhez még vezetékes telefonok csatlakoztatására sincs feltétlenül szükség, a berendezés ugyanis egy maximum hat telefont kezelő DECT-bázisállomást is kapott, mellyel tapasztalataink szerint pár másodperc alatt szinkronizálható a vezeték nélküli kézibeszélő, feltéve, hogy támogatja a DECT-GAP szabványt. A bázisállomás a CAT-iq modulációs technológiának köszönhetően elvileg jobb hangminőséget nyújthat a legtöbb hasonló megoldásnál, analóg telefonvonalat használva azonban mi nem vettünk észre semmiféle minőségbeli különbséget.

A telefonközpontra kötött készülékekkel akár konferenciabeszélgetés is kezdeményezhető, a hívásátirányítás, hívásvárakoztatás és az üzenetrögzítő szintén alapvető funkció. Utóbbi kérésre képes arra, hogy a beérkezett üzeneteket megadott e-mail címre továbbítsa, hangfájl-csatolmányként. A rendszer ezen kívül híváslista-részletezőt is küldhet az adminisztrátornak.

Okos készülék, reális áron

Az AVM multifunkciós hálózati hubja, a FRITZ!Box Fon WLAN 7270 a nálunk töltött rövid ismerkedési időszak során őszintén lenyűgözött minket sokoldalú tudásával, melyet a jól átlátható, logikus (igaz, olykor kissé németes angolra fordított) kezelőfelülettel és a mindvégig stabil üzemmel csak tovább tetézett. A készülékbe mindössze egy ponton tudunk belekötni: talán szerencsésebb lett volna, ha a gyártó Fast Ethernet helyett gigabites LAN-portokat épít be a dobozba. Mindez aligha növelte volna meg jelentősen a már amúgy is kissé borsos, ugyanakkor az eszköz tudásához képest reálisnak tűnő, nagyjából hatvanöt-hetvenezer forintos fogyasztói árat. A berendezéssel együtt használható FRITZ!WLAN USB Stick N adapter ára körülbelül nyolcezer forint.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 3. 12:33

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.