Szerző: Ady Krisztián

2007. október 19. 09:38

Kipróbáltuk: a HSPA mobilinternet lesz a telefonvezetékek hóhéra

Itt az ideje átfogalmazni mindazt, amit eddig a mobilinternetről gondoltunk, arról az elérési módról, melynek nevét az a bizonyos öt évvel ezelőtti Vodafone GPRS-akció máig vitatott módon felmagasztalt, vagy éppen sárba tiport. Volt, illetve máig van, akinek a lassú, szakadozó mobilinternet a világháló elérésének egyetlen módja, mások viszont annyira csalódtak az egészben, a technikai korlátokban, hogy még mindig szkeptikusak, ha a mobil és az internet szavak összekapcsolásáról van szó.

Itt az ideje átfogalmazni mindazt, amit eddig a mobilinternetről gondoltunk, arról az elérési módról, melynek nevét az a bizonyos öt évvel ezelőtti Vodafone GPRS-akció máig vitatott módon felmagasztalt, vagy éppen sárba tiport. Volt, illetve máig van, akinek a lassú, szakadozó mobilinternet a világháló elérésének egyetlen módja, mások viszont annyira csalódtak az egészben, a technikai korlátokban, hogy még mindig szkeptikusak, ha a mobil és az internet szavak összekapcsolásáról van szó.

Csak menni előre

Számukra továbbra is csalódást kell okoznunk, a varázslatot elhozó technológia, a HSDPA, HSUPA, összefoglaló néven HSPA (High Speed Packet Access) sem sokkal jobb a megbízhatóság terén. A mobiltornyok továbbra is korlátozott erőforrásokból kénytelenek gazdálkodni, kiszolgálni a rá kapcsolódó ügyfeleket, akik a szolgáltatók folyamatos fejlesztéseinek ellenére is tapasztalhatnak kapcsolódási problémákat, az ígértnél lassabb letöltési és feltöltési sebességeket. Az azonban nem mindegy, hogy az egyébként is szánalmas 40-200 kilobit/s-os sebességből veszítünk el valamennyit, vagy a közel 4 megabitből.

A HSPA jövőjéről még az elemzők is vitatkoznak, és amíg eldöntik, vajon kiszoríthatja-e az enyhén szólva megkésve érkező WiMax, és más adatátviteli technológiák a HSDPA-t a hétköznapokból, a mobilszolgáltatók végre lelkesen üdvözölnek egy olyan szolgáltatást, mely végre valóban azt tudja, amire az ügyfeleik várnak, s ennek megfelelően lelkesen fejlesztik hálózatukat. A T-Mobile éppen a napokban jelentette be, hogy 100 településen a lakosság több mint 45 százalékát képes ellátni 3G/HSDPA mobilinternettel, a Vodafone pedig mai sajtótájékoztatóján közölte grandiózus célját, hogy 2010-re a hazai lakosság 80 százalékának biztosítani szeretné ezt a lehetőséget.

T-mobile HSPA-modem
A T-Mobile HSUPA-képes USB-modemje

Az a faramuci helyzet is megfordulni látszik, hogy a mobilszolgáltatók megelőzték a mobilkészülékek gyártóit: a T-Mobile jóvoltából kipróbálhattuk a kínálatban megjelent első HSUPA-képes UBS-s modemet. A HSUPA-tól nem kell félni, az egyetlen betű eltérés a HSDPA-tól azt jelenti, hogy ez a modem már nem csak letölteni, hanem feltölteni is képes villámgyors sebességgel. Az elméleti maximális feltöltési sebesség 1,45 megabit/s ezzel a modemmel, de a jövőben akár 5 megabit/s feletti sebesség sem lesz elképzelhetetlen.

Plug and play

A modem telepítése Windows operációs rendszerek alatt nem okoz gondot. A meghajtóprogram magában az eszközben van, és 64 bites Windowst, illetve Vistát is támogat. Az USB-re csatlakozva egy CD-meghajtó jelenik meg a rendszerben, melyről automatikusan elindul a telepítő. Telepítést követően felismeri az operációs rendszer a modemet, majd elindul a kliensprogram. Más operációs rendszereket futtatók nincsenek szerencsés helyzetben, a modem még annyira új, hogy a Google sem tud sok segítséggel lenni számukra.

Ügyeskedni szerencsére nem kell, a T-Mobile-os konfigurációt automatikusan beállítja a rendszer, arra azonban érdemes figyelni, hogy más Huawei termékek meghajtóprogramját és kliensprogramját távolítsuk el a rendszerből. A két driver ugyanis összeakadhat egymással és nem lesz sikeres a telepítés.

T-mobile HSPA
Ilyen feltöltési sebességet még a Chellósok sem kapnak

Speedtest

Háesmipa?
HSPA: a nagysebességű mobil adatátviteli kiterjesztések összefoglaló neve, ide tartozik a HSDPA és a HSUPA is. A jövőben ezzel érdemes hivatkozni a technológiára, hiszen a lehetőségeket nem a hálózat, hanem a mobil eszköz támogatása határozza majd meg
HSDPA: villámgyors adatletöltést biztosító technológia, a T-Mobile hálózata ma már akár 14,4 megabit/s-os letöltési sebességre is képes lenne, ha lenne ilyen adatkártya forgalomban
HSUPA: a mobil adatfeltöltést is felturbózó technológia, jelenleg maximálisan 1,45 megabit/s-os, később akár 5,8 megabit/s-os sebességgel

A lényeg persze a sebesség, mire is képes a HSUPA-támogatással a T-Mobile "mindenkielőttjárunk" hálózatán a modem? Ha a körülmények adottak, eszméletlen sebességre. Budapest közepén, a Deák téren közel 4 megabites letöltési sebességet sikerült elérni huzamosan, a feltöltési tesztek pedig sorra egy megabit/s feletti, tartósan magas sebességet mutattak. Ennyi feltöltési sávszélességet egyetlen ADSL-szolgáltató, illetve még a UPC sem biztosít kábeles hálózatán.

A stabilitás természetesen messze nem éri el a kábeles megoldásokét, előfordulhat, hogy ott, ahol most éppen átlagosan 3 megabittel töltünk le adatokat, tíz perccel később meg kell elégednünk 4-500 kilobit/s-os sebességgel. A feltöltést viszont -- hasonlóan a HSDPA 384 kbit/s-os maximumához -- stabilan tudta a hálózat, bárhol próbáltam, ahol elérhető volt HSUPA. Arra is volt példa, hogy a feltöltési sebesség nagyobb volt, mint a letöltési, vagy éppen szinkron 1 megabit/s-os mobil internetet kaptam.

A HSUPA támogatása a kapcsolat egyéb paramétereire nincs hatással, a válaszidő, a ping nem lett kevesebb -- körülbelül 90 és 250 közötti értékeket mérhetünk --, így az internettelefon és egyéb alacsony váalszidőket igénylő alkalmazások, például bizonyos online játékok továbbra is elég korlátozottan használhatók a HSPA-hálózattal.

T-mobile HSPA T-mobile HSPA
Ilyen is van, meg olyan is

A HSUPA ráadásul már nem csak a belvárosban elérhető, a XIII. és IV. kerület határán is folyamatosan lehetett 150 kilobájt/s körüli, azaz 1,2 megabit/s sebességgel adatokat feltölteni a HWSW FTP-szerverére. Ott, ahol a T-Com még mindig optikai hálózattal szenved, nem képes normális sebességű ADSL-kapcsolatot sem biztosítani több ezer háztartás számára, ahol a UPC az egyetlen internetezési megoldás a mobilinternet mellett.

Hóhér

A vezetékes internet egyre kevesebb előnyt tud felmutatni a mobil eléréssel, a HSPA-val szemben, a sebesség terén -- főleg, ha a mobilszolgáltatók is képesek lesznek lépést tartani a felhasználók számának növekedésével -- a HSPA már most többet nyújthat esetenként, mint az ADSL-kapcsolatok többsége. Stabilitás, megbízhatóság terén még van mit behoznia, de az átlagos internetezőknek már most bőven elegendő, amit egy ilyen kapcsolat nyújt. A hazai mobilinternetezők ráadásul megfelelő adatmennyiséget kapnak ADSL-lel összemérhető díjért, aminek hatására egyre többen fogják kitépni a tyúkbelet a falból és teljesen mobillá válni.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról