Szerző: Ady Krisztián

2006. július 17. 13:46

Kipróbáltuk: Qtek S200, a mobiltelefon méretű windowsos okostelefon

Windowsos okostelefonból lassan annyit találhatunk az üzletek polcain, mint égen csillagot, a mobiltelefont azonban továbbra is igen kevés képes teljes mértékben kiváltani. A legtöbb redmondi operációs rendszert futtató készülék igazi bunkofon, na nem a szó pejoratív, hanem méretre utaló értelmében. A Qtek S200 a ritka kivételek egyike, azaz alig nagyobb mint egy átlagos mobiltelefon, de mindent tud, amit egy mai windosos modellnek tudnia kell.

Windowsos okostelefonból lassan annyit találhatunk az üzletek polcain, mint égen csillagot, a mobiltelefont azonban továbbra is igen kevés képes teljes mértékben kiváltani. A legtöbb redmondi operációs rendszert futtató készülék igazi bunkofon, na nem a szó pejoratív, hanem méretre utaló értelmében. A Qtek S200 a ritka kivételek egyike, azaz alig nagyobb mint egy átlagos mobiltelefon, de mindent tud, amit egy mai windosos modellnek tudnia kell.

A mindössze 109 x 59 x 18,4 mm-es méretű, azaz az etalonnak számított Sony Ericsson T610-T630-hoz képest csupán 7 mm-rel hosszabb, 16 mm-rel szélesebb és 1,4 mm-el vastagabb S200 okostelefon azért még így is hajlamos húzni a tulajdonosa zsebét, hiszen 150 gramm tömegű. Egy újabb, természetéhez közelebb álló mobiltípussal is összehasonlíthatjuk: a valamivel korlátozottabb képességekkel rendelkező, újabb fejlesztésű, symbianos Sony Ericsson M600i okostelefon is csupán 2 mm-rel rövidebb, 2 mm-rel keskenyebb és 3,4 mm-rel vékonyabb a Qtek készülékénél.

Qtek S200

OMAP 850

Az átlagnál tehát jóval kisebb, azaz közel mobiltelefon-méretű készülék 2,8 hüvelykes, 240 x 320 pixeles érintésérzékeny kijelzővel, Windows Mobile 5.0 operációs rendszerrel -- és az ahhoz tartozó irodai, multimédiás szoftverekkel --, nagy kapacitású akkumulátorral, Wi-Fi-vel és Bluetooth-szal is büszkélkedhet, azaz sokmindennel, amivel jónéhány nagyobb, rivális telefon nem. Az S200 128 + 64 megabájtnyi memóriája miniSD memóriakártyákkal bővíthető, a normál méretű SD-kártyafoglalatra már nem maradt elegendő hely.

A 2 megapixeles beépített kamera átlagosnál valamivel jobb minőségű képeket képes rögzíteni, és pozitívum, hogy a közeli felvételekhez, például egy dokumentum gyors lemásolásához makró üzemmód is rendelkezére áll. A fényszegényebb helyeken viszont jól jönne egy vaku, mely az S200 esetében hiánycikk. A készülék mozgókép rögzítésére is képes, melyet akár MMS-ben is továbbküldhetünk.

Az S200-ban található négysávos GSM-modul nem csak GPRS, hanem EDGE adatátvitelre is alkalmas, így az utóbbit támogató hálózatokon gyorsabban tölthetők le a mobilos tartalmak és az internetböngészőbe behívott oldalak. A csupán 200 MHz-en működő Texas Instruments OMAP 850 processzor éppen megfelelő sebességgel futtatja az operációs rendszert és az alkalmazásokat, a készülék meglepő módon gyorsabban működött, mint a korábban kipróbált, csúcskategóriás, harmadik generációs Qtek 9000 okostelefon. A miértre nem igazán tudunk választ adni.

Qtek S200 Qtek S200 Qtek S200

Sokáig bírta

Egyetlen beépített funkciót hiányolhatunk csupán, a rohamosan terjedő GPS-modult, de ekkora méret mellett valószínűleg csak hosszú évek múlva találhatjuk meg a beépített navigációs rendszert a képességek listáján. Külső, Bluetooth-os modullal azonban ez az okostelefon is pillanatok alatt navigációs berendezéssé varázsolható, a Texas Instruments processzora pedig jó sebességgel futtatta az iGO térképszoftvert is.

A kisméretű kijelzőnek és a lassabb, energiatakarékosabb processzornak hála ez volt az első olyan okostelefon a kezünkben, mely nevetve kibírt egy komplett hétvégét egyetlen töltéssel. Péntek délutántól átlagosan használva, időnként vezeték nélküli hálózaton is internetezve az 1200 mAh-s akkumulátor kapacitásából még 39 százalék rendelkezésre állt hétfőn reggel, mely egyenesen hihetetlen eredménynek számít.

Qtek S200 Qtek S200

Az egyik legjobb vétel

Bár a beépített Wi-Fi-vezérlő csak a 802.11b szabvánnyal kompatibilis, a Skype-kliens feltelepítésével ingyenes telefonálási lehetőséggel is gazdagodhatunk. Az S200-on megtalálható az egyre több okostelefonról lehagyott infravörös port is. A tajvani Qtek okostelefonja általánosan használt, mini USB-csatlakozóval rendelkezik, melyért piros pontot érdemelnek a készülék fejlesztői -- ellentétben az E-ten szakembereivel --, a csatlakozón keresztül ez a telefon is feltölthető.

A készülék csomagjában nem csak USB-kábelt, sztereó headsetet találhatunk, hanem egy pót tollat, és egy övre rögzíthető tokot is. A Qtek S200 körülbelül bruttó 150 ezer forint körül vásárolható meg itthon kártyafüggetlenül, mely a képességeihez és méretéhez mérten kedvező árnak mondható.

Qtek S200 okostelefon értékelés

   
Minőség 10
Képességek 9
Ár/érték 9
Összbenyomás 10
Az értékelés szubjektív véleményünkön alapul

A Qtek S200 okostelefont az LCP Systems bocsátotta rendelkezésünkre.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról