:

Szerző: Bőle György

2024. március 22. 09:45

Toxikus vezetők szivárványa

A munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is. A 29. kraftie adást nekik szenteltük.

A helytelen munkahelyi viselkedés az elmúlt évtizedekben került a pszichológia radarjára, egy rakat olyan szakkifejezéssel egyetemben, mint a bullying, a mobbing, és a toxic leadership. A teljesítménykényszer - sok egyéb paraméter mellett - melegágya a toxikus vezetésnek, s bár az IT sosem volt a legérintettebb iparág, de a jelenség itt is megtalálható. Az ilyen környezetből kiszállni pont olyan gyötrelmes, mint egy rossz házasságból. Az elszenvedőknek pedig külön nehézség, hogy a vállalatok sokszor elnézőek az ilyen vezetőkkel, ha azok az elvárt eredményeket szállítják. Czifra Juli pszichológussal beszéltünk a jelenség hátteréről, tüneteiről, lehetséges lefolyásáról.

Az adásban elhangzott cikkek, videók, tartalmak a Discord csatornánkon érhetők el, ahol még beszélgetni is tudsz velünk, és a többi hallgatóval. Adásainkat megtaláljátok a SoundCloudon, a Spotify-on, az Apple Podcasten, a Google Podcasten, és a YouTube csatornánkon is.

A kraftie eseménysorozat állandó támogatója a Tesco Technology.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról