Szerző: Vörös Péter

2001. június 18. 12:46

A kanadai Nortel Networks profitfigyelmeztetést tett közzé: a cég negyedéves vesztesége várhatóan 19,2 milliárd $ lesz

[Bloomberg, Wall Street Journal] A címben szereplő összeg nem elírás: a világ legnagyobb telekommunikációs berendezést gyártója, a kanadai Nortel Networks a második pénzügyi negyedévben összesen 19,2 milliárd $-os nettó veszteséggel számol - ez Magyarország éves GDP-jének több, mint fele ... A cég azt is bejelentette, hogy az áprilisban már bejelentett 20 ezer fős elbocsátásokon felül további 10 ezer alkalmazottat bocsátanak el, ez utóbbira várhatóan szeptember végén kerül sor.

A hír csak egy nappal jött azután, hogy a JDS Uniphase, szintén vezető telekommunikációs szektorbeli cég, bejelentette, hogy a vártnál jelentősen alacsonyabb lesz a cég forgalma és veszteséges negyedévre számítanak.

A Nortel most arra számít, hogy a második negyedéves működési veszteség 1,5 milliárd $ (részvényenként 48 cent), míg a működésből származó forgalom 4,5 milliárd $ lesz. A First Call által reprezentált elemzők várakozása részvényenként 6 centes veszteség ill. 6,22 milliárd $-os forgalom volt. Ha mindehhez hozzászámítjuk a beszüntetett tevékenységet és a szerkezetátalakítási terv hatását, akkor kijön a negyedévi 19,2 milliárd $-os nettó veszteség.

Szerkezetátalakítási költség címén 830 millió $-t számol el a cég az áprilisban bejelentett 20 ezer fős elbocsátásokkal összefüggésben ill. az ehhez kapcsolódó gyárbezárások címén. Ezenkívül a Nortel leállítja a hozzáférés megoldás részlegét, ez a második negyedévben 2,6 milliárd $-os költséget jelent. Ez a részleg, amelyhez hozzátartozott a narrowband (kis sávszélesség) és a broadband (nagy sávszélesség) hozzáférés egyaránt a cég 2000-es forgalmának 7,7%-át, 2001. I. negyedévének 6,9%-át adta.

További 12,3 milliárd $-os költség a második negyedévben az olyan eszmei javak leírása, amelyek elsősorban az Alteon WebSystems, az Xros és a Qtera akvizíciójával kapcsolatos cégértékhez (goodwill) kötődnek. Ezenkívül a cég 950 millió $ költséget szán a céltartalékok növelésére.

A szerkezetátalakításai lépések részei annak a folyamatban lévő programnak, amelynek célja évi 3,5 milliárd $ költség megtakarítása. Idén a cég eddig elbocsátott 20 ezer alkalmazottat, lezárta DSL (digital subscriber line / digitális előfizetői vonal) részlegét és még néhány üzemet. Ez év elején a Nortelnek 94.500 alkalmazottja volt, ekkor kezdte el a cég az elbocsátásokat. Az eddig életbe léptetett programok eredményeként a cég várhatóan negyedévenként 875 millió $-t takarított meg (adózás előtt), legelőször a harmadik negyedévben fogja realizálni ezt a megtakarítást.

John Roth, a cég elnök-vezérigazgatója jövő áprilisban vonul nyugdíjba, a Nortel májusban kezdte el az utód keresését.

A cég részvényárfolyama pénteken 0,74$-ral (6,98%-kal) 9,86$-ra csökkent.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról