:

Szerző: Vörös Péter

2001. június 17. 18:57

Windows XP: eredménytelenül értek véget a Microsoft-AOL tárgyalások

[Wall Street Journal, Yahoo] A két cég szombaton közölte, hogy eredménytelenül értek véget azok a tárgyalások, amelyeknek fő témája az America Online szoftver Windows XP-be, a Microsoft október végén piacra kerülő új operációs rendszerbe történő beillesztése volt. A két cég számos olyan kérdésről tárgyalt, amely kapcsolatban volt a Windows XP-vel, de a fő kérdés az volt, hogy a Windows XP új, megváltoztatott "start menüjében" lesz-e hely az AOL-nak (nos, e kérdés Magyarországon viszonylag kevésbé kardinális, mivel az AOL nincs jelen a magyar piacon).

Ezenkívül két fontos kérdés volt még terítéken (ezek viszont Magyarországon is igen fontosak): egyrészt az, hogy hogyan fognak működni a rivális böngészők (Internet Explorer és Netscape) és digitális média lejátszók (Windows Media Player és RealPlayer), másrészt az, hogy hogyan illesztik be az új operációs rendszerbe a két cég egymással versengő instant messaging szoftverét.

A két cég szerint egyhamar nem valószínű, hogy folytatódni fognak a tárgyalások. Vivek Varma, a Microsoft szóvivője elmondta, hogy bár csalódást okoz a Microsoft-nak az, hogy nem sikerült megállapodni egy átfogó együttműködésben, a Microsoft továbbra is azon fog dolgozni, hogy az AOL szolgáltatása működjön a Windows XP alatt. Varma azt is hozzá tette, hogy "a Microsoft mindig nyitott az együttműködési lehetőségek megbeszélése irányában és reméljük, hogy az AOL Time Warner-rel is folytatunk megbeszéléseket a jövőben".

Az AOL szerint a két fél a legtöbb kérdéssel kapcsolatban megállapodásra jutott, a gondot egyetlen, de igen fontos kérdés jelentette: az AOL ragaszkodott ahhoz, hogy a felhasználók egyaránt használhassák a Real Networks-féle RealPlayer-t és a Microsoft Windows Media Player-t zene és egyéb streaming média lejátszására. Az AOL-nak jelenleg kizárólagos együttműködési megállapodása van a Real Networks-szel.

John Buckley, az AOL elnöke szerint a két fél lényegében minden kérdésben megegyezésre jutott, egyetlen kérdés maradt megoldatlanul, ami közvetlenül nem is az AOL-ról és a Microsoftról szól. "Ez a kérdés pedig az volt, hogy a Microsoft olyan irányítást szeretett volna szerezni az Internetes zene ill. streaming médiával kapcsolatban, mint amekkora a PC-s operációs rendszerek terén már megvan a cégnek és ezt nem fogadhattuk el" - mondta Buckley.

A tárgyalásokhoz közel álló AOL illetékesek egyike szerint a Microsoft ki szerette volna kapcsolni a felhasználók hozzáférését a RealPlayerhez, ez pedig nyilvánvaló lépés lett volna a Microsoft Windows Media Player javára. (A RealPlayer és a Windows Media Player egymással rivális és inkompatibilis formátumok.)

A felek sokat vitatkoztak arról is, hogy hogyan tegyék kölcsönösen használhatóvá a két cég népszerű és egymással rivális instant messaging (IM) rendszerét. Az AOL lehetővé teszi a nem előfizető felhasználók számára azt, hogy üzeneteket küldjenek úgy, hogy letöltik a cég saját IM szoftverét, de közvetlenül nem kommunikálhatnak az eltérő IM rendszereket használók. Bár e kérdésben nem sikerült megegyezésre jutni, annyiban mindenesetre megállapodtak a felek, hogy az IM vitát egyelőre félreteszik addig, amíg a szélesebb körű kérdésekben sikerül megállapodásra jutni.

Természetesen a mostani tárgyalások kudarca nem jelenti azt, hogy az AOL ne tárgyalhatna a PC gyártókkal arról, hogy az AOL szoftver ott legyen a Start menüben.

1996-ban a két cég megállapodást kötött egymással arról, hogy a Microsoft az operációs rendszere részévé teszi az AOL szoftvert, az AOL viszont ezt a szoftvert a Microsoft Internet Explorer böngészője köré építi. Az akkori megállapodás idén januárban járt le, bár a két fél nem ért egyet abban, hogy annak egyes részei még mindig érvényben vannak.

Az AOL nemrégiben politikai nyomást igyekezett gyakorolni Washingtonban a Microsoftra, mondván, hogy a Windows XP versenyellenes termék, mivel a cég már meglévő monopóliumát újabb piacokra terjeszti ki. Ez volt az 1998-as kormányzat kontra Microsoft antitröszt per egyik legfontosabb pontja. Jelenleg ez a per fellebbviteli szakaszban van, éppen e hónapban születik meg a döntés ez ügyben.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:27

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.