Szerző: Vörös Péter

2001. június 7. 04:12

Az egyik befolyásos Wall Street-i elemző szerint a nehezén már túl van a Sun

[CNET] Laura Conigliaro, a Goldman Sachs egyik elemzője szerint a cég túl van a nehezén, dacára annak, hogy a Sun a múlt héten profitfigyelmeztetést tett közzé. Conigliaro mostani megjegyzésének főként az időzítése az érdekes. A Sun profitfigyelmeztetése előtt Conigliaro csökkentette előrejelzéseit, majd múlt szerdán megváltozott a hangneme, miután találkozott a cég menedzsmentjével. (Conigliaro jól ismert a Wall Streeten arról, hogy szoros kapcsolatot épít ki azokkal a cégekkel, amelyekkel foglalkozik.)

Conigliaro szerint bár a Sun gondjainak egy része továbbra is fennáll, az egyik legnagyobb USA disztribútor szerint az üzlet kezd helyreállni. Az európai forgalom továbbra is mérsékelt és a verseny is tovább fokozódik az IBM és az EMC részéről. Javíthat a helyzeten viszont, hogy e héten a Sun új termékek sorát mutatja be a San Francisco-i JavaOne kiállításon.

Bár a Sun a jelek szerint még nem érte el a mélypontot, de igen közel van már ahhoz. Conigliaro elmondta, hogy a Sun az utóbbi időben néhány ezer új vállalati ügyfelet szerzett, ami jó jel. Ezzel együtt is igaz az, hogy várhatóan egyre több ügyfelet veszít el a cég, különösen a gondokkal küszködő telekommunikációs cégek között. Conigliaro szerint a Sun üzleti kilátásai elérték a mélypontot, ugyanakkor a növekedésre való visszatérésről egyelőre nincs szó.

Más elemzők, akik a Sunnal foglalkoznak hasonló véleményen vannak. Shebly Seyrafi, az A.G. Edwards egyik elemzője szerint a Sun a jövő év első negyedévéig nem fog forgalom növekedésről beszámolni.

Múlt héten a Sun bejelentette, hogy a június 30-án véget érő negyedik pénzügyi negyedévben a forgalom 3,9-4 milliárd $ lesz, míg a nyereség (az egyszeri költségeket nem számítva) részvényenként 2-4 cent körül lesz. A First Call által reprezentált elemzők korábban részvényenként 6 centes nyereséget és 4,4 milliárd $ forgalmat jeleztek előre. A cég a negyedéves adatokat július 19-én teszi közzé.

A Sun részvényárfolyama szerdán 0,59$-ral (3,47%-kal) 17,61$-ra emelkedett.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról