:

Szerző: Vörös Péter

2001. június 7. 04:34

Tovább bővül a japán kéziszámítógép piac

[Bloomberg] A Yano Research Institute Ltd. piackutató cég szerint a 2005. márciusában véget érő pénzügyi évre 3 millióra nő az eladott kéziszámítógépek száma, amely az idén márciusban végződött pénzügyi évben még csak 1,37 millió volt. Ugyanakkor a Gartner Group Japan Dataquest részlege szerint 2005-re a kéziszámítógépek forgalma 3,5 millióra darabra fog nőni.

A két piackutató cég azonban egyetért abban, hogy jelentős mértékben fog nőni a kéziszámítógépek piaca Japánban, mivel egyre több felhasználó használja ezeket az eszközöket az Internetre való kapcsolódáshoz ill. PC-kkel történő adatcseréhez. Lényegében egy igen fiatal piacról van szó, az egyik legfontosabb kérdés az, hogy a gyártók milyen szolgáltatásokat fognak tudni nyújtani a fogyasztóknak.

A már piacon lévő gyártók, pl. a Sharp, amely vezeti a japán piacot a Zaurus sorozat 1993-as debütálás óta, valamint a Palm és a Handspring egyaránt emelkedő keresletre számítanak. Ez pedig arra ösztönzi az egyelőre kívülállókat is, hogy belépjenek a piacra (Hitachi Ltd., NEC Corp., Toshiba Corp., Fujitsu Ltd.).

A 2002. márciusával záruló pénzügyi évben a forgalom várhatóan 31%-kal 1,79 millió darabra fog nőni a Yano Research szerint. Ez azt jelenti, hogy a forgalom 1 milliárd $ lesz. A 2005. márciusában véget érő pénzügyi évre prognosztizált 3 millió kéziszámitógépből 2,5 milliót vesznek egyéni vevők, míg a vállalati piac teszi ki a maradék 0,5 milliót.

A Yano Research adataiban benne vannak a miniatűr billentyűzetet is tartalmazó kéziszámítógépek is, amelyek az idén márciusban véget ért pénzügyi évben az összes PDA forgalom 34,4%-át tették ki. Ezeket leszámítva a PDA piacon a Sharp állt az első helyen 28%-kal, a Handspring volt a második 22%-kal, a Palm részesedése 20% volt, míg a negyedik helyezett Casio részesedése 15% volt.

A Palm és a Handspring azelőtt indították be japán leányvállalataikat, mielőtt a Sony beindította a szintén Palm operációs rendszert használó Clie eszköz gyártását. A Microsoft Pocket PC-ket Japánban a Casio, a Compaq és a Hewlett-Packard árul.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:51

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.