Szerző: Vörös Péter

2001. június 1. 12:35

A Gartner Dataquest szerint az Oracle megerősítette vezető szerepét a adatbázis-kezelők világpiacán

[Oracle] Az Oracle Corporation, az e-business szoftverek legnagyobb szállítója ma bejelentette, hogy a Gartner Dataquest statisztikái szerint a 2000. évi új adatbázislicenc-bevételekre vonatkozó becslések alapján az Oracle tovább növelte vezető szerepét a világ adatbázisszoftver-szállítói között, az immár 8,8 milliárd dollárt érő piacon.

A Dataquest megjelenés előtt álló jelentése szerint az Oracle a világ adatbáziskezelő-piacának második legnagyobb piaci részesedéssel rendelkező résztvevőjét több mint három százalékponttal lekörözve erősítette meg vezető szerepét. Tavaly az Oracle 31,1 százalékról 33,8 százalékra növelte részesedését az adatbázis-kezelők világpiacán, míg legközelebbi versenytársának piaci részesedése az 1999-es 29,9 százalékról 0,2 százalékos növekedéssel 2000-re 30,1 százalékra emelkedett. Az Oracle ezzel már negyedik éve vezeti az adatbázis-kezelők piacát.

A Gartner Group, Inc. üzleti egységeként működő Dataquest a mai nap jelentette be felmérése eredményeit, amely 1999-hez képest az adatbáziskezelő-licencek vásárlásának 10 százalékos növekedéséről számol be az iparágban. A felmérés szerint az Oracle részesedése a UNIX piacon 66,2 százalékra emelkedett, ami ebben a kategóriában az Oracle valaha is elért legjobb eredménye. A világ adatbáziskezelő-piacának legnagyobb részét alkotó relációs adatbázisok piacán az Oracle az 1999-es 40,7 százalékról 42,1 százalékra növelte részesedését.

"Az adatbázis-kezelők piaca idén is két számjegyű növekedést produkált; a relációs adatbázis-kezelők piaca kifejezetten erős, míg a nem relációs és az objektum alapú adatbázis-kezelők piaca továbbra is szűkül. Az adatbázis-kezelők gyártói azt a piaci lehetőséget ragadhatják meg, hogy a relációs adatbázismodellen belül kibővített funkciókat nyújtanak, jobb alkalmazásokat fejlesztenek, és növelik a méretrugalmasságot és rendelkezésre állást" elemezte a helyzetet Colleen Graham, a Gartner Dataquest adatkezelési szoftvercsoportjának piacelemzője.

Az elmúlt négy évben az Oracle töretlenül növelte részesedését az adatbázis-kezelők világpiacán az 1997-es 29,9 százalékról a mai 33,8 százalékra , míg számos más gyártó világpiaci részesedése stagnált vagy jelentősen esett a növekvő verseny vagy az adatbázis-technológiájuk továbbfejlesztésének elmulasztása miatt. Az Oracle9i adatbázis-kezelő júniusi kiadásával az Oracle a jelenleg elérhető legfejlettebb adatbázis-technológiával jelenik meg a piacon.

Ezenkívül az Oracle lesz az egyetlen olyan adatbáziskezelő-gyártó, amely két egyre jelentősebb piaci lehetőséget ragad meg: a szoftverek szolgáltatásként történő nyújtását, és a nagyszámítógépes ügyfelek áttérését a gazdaságosabb nyílt rendszerekre. Az Oracle9i Real Application Clusters az egyetlen olyan adatbázis-kezelő, amely kis költségű hardveren képes támogatni a nagygépes felhasználókat és tranzakciókat, és bármely alkalmazást legyen az bérüzemeltetett vagy más változatlan formában futtatni tud. Az Oracle9i adatbázis-kezelő a más gyártók által jelenleg kínáltnál jobb támogatást nyújt majd a következő területeken is: XML, Java, tartalomkezelés, operatív üzleti adatelemzés (business intelligence), biztonság és rendelkezésre állás.

"Az Oracle9i-vel az Oracle határozottan megragadja az adatbázis-kezelők piacának új lehetőségeit az alkalmazások bérüzemeltetésétől a nagygépes ügyfelek migrációján át a Linuxon futó adatbázis-technológia népszerűségéig" mondta el Rene Bonvanie, az Oracle9i marketingjéért felelős alelnök. Majd hozzátette: "Az Oracle piaci lehetősége nem csak az adatbázis-kezelőnek kedvez, de az Oracle9i alkalmazáskiszolgálónak is. Olyan szorosan integrált megoldást kínálunk, amelyet más gyártók még csak meg sem közelítenek."

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról