:

Szerző: Vörös Péter

2001. március 6. 07:56

A Via és a Micron árengedménnyel igyekeznek növelni a DDR SDRAM-ok és az azt támogató chipset-ek keresletét

A két cég hivatalosan egyelőre nem árult el részleteket az akcióról, de az bizonyos, hogy a múlt héten napvilágot látotthoz hasonló összefogásra készül a Via és a Micron. A Via szóvivője szerint a cél az, hogy a lehető legnagyobb keresletet generálják a lehető leggyorsabb ütemben. A DRAM gyártók és az alaplapgyártók így talán meggyőzhetők lesznek arról, hogy van kereslet a DDR iránt a piacon.

Várhatóan márciusban vagy áprilisban látnak napvilágot a részletek az akcióval kapcsolatban (több DRAM partnerrel szándékozik ilyen jellegű akcióra a Via), de a tajvani Economic Daily News értesülései szerint a Micron 50$-ért fogja árulni a 128 MB-os DDR moduljait, ha azt a Via DDR chipset-jével együtt veszik meg - ez jelentős csökkenésnek számít a jelenlegi piaci árakhoz (100-120$) képest.

A chipset árával kapcsolatban sem hajlandó egyelőre nyilatkozni a Via, de a tajvani Commercial Times értesülései szerint ez 99$ lesz, ami 35%-kal a jelenlegi piaci árak alatt van. Az alaplapgyártók ehhez képest még 10%-os engedményt fognak kapni bizonyos mennyiségű vásárlás felett.

A Nanya, amely állítása szerint a világ egyik legnagyobb 128 MB DDR SDRAM modul gyártója júniustól havi 7,5 millió DDR modult készül gyártani, míg a negyedik negyedévtől ezt 16 millióra fogják növelni.

Elemzők szerint az olyan csúcskategóriájú DRAM gyártók, mint a Micron támogatása jelentős segítséget jelenthet a DDR csoportnak az RDRAM architektúrával szembeni harcban - fontos előrelépésről van tehát szó a DDR csoport számára. Egyre fokozódik tehát a küzdelem a DDR SDRAM + Via DDR chipset kontra Rambus DRAM + Intel 850 chipset (+ Intel 4 processzor) téren. Mindennek remélhetően mi, felhasználók is előnyét fogjuk látni, alacsonyabb árak és nagyobb teljesítmény reményében.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 19:18

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.