:

Szerző: Vörös Péter

2001. február 13. 08:30

A Dell és a Network Appliance egymással versengő tárolási eszközöket dobnak piacra

[CNET, TechWeb] A két cég korábban szövetséges volt a speciális célú tárolási eszközök piacán - most versenytársként állnak egymással szemben. A Dell tegnap mutatta be PowerVault 735N tárolási eszközét, amely egy vagy kétprocesszoros rendszer, amelyet hagyományos hálózatokon keresztül lehet csatlakoztatni. A Dell saját maga tervezte és építi a NAS (network-attached storage) eszközt, szemben a Quantum által tervezett PowerVault 705N-nel. Az új Dell 735N a Windows 2000 Advanced Server egy változatát használja, amelynél a teljesítmény növelése érdekében számos nem szükséges elemet eltávolítottak, mondta Dan Blizinski, a Dell NAS termékfejlesztési részlegének vezetője. A készüléket úgy tervezték, hogy alapvetően Windows-alapú hálózatot szolgáljon ki, de együtt tud működni Macintosh ill. Unix gépekkel is. Az eszköz 1,44 TB adat tárolására képes. Az 9.999-41.000$ között van.

A Network Appliance, a NAS piac vezetője szintén tegnap mutatta be új közepes ill. alacsony kategóriájú termékeit, amelyeknél szinte teljes mértékben megtörtént az átállás a Compaq Alpha-ról a jóval olcsóbb Intel Pentium III-ra. A NetApp gép az F820 az F840 kistestvére, amely leváltja az F760-at. Az F840 kapacitása 6 TB (ill. 12 TB akkor ha két készüléket fürtözünk), míg az F820 kapacitása 3 TB (ill. 6 TB akkor ha két készüléket fürtözünk). Bár a Dell jelentős versenytárs, a NetApp most bemutatott két gépe főként az EMC-től igyekszik piaci részesedést elvenni (az EMC inkább a drágább tárolási eszközök piacán van jelen). Az F840 2 TB-os változata, jellemző kiépítésben 212.000$-ba kerül.

A cég bemutatott egy alacsony kategóriájú készüléket is, az F85-öt, amelynek ára kb. 17.400$ és amely nagyvállalatok lerakatainak tárolási feladatait lesz képes megoldani (átlagos kapacitás: 216 GB).

A NetApp bemutatott egy 486 GB-os kapacitású cache-elő szervert is. A jellemző C3100 cache-elő szerver átlagos ára 40.000$.

A Dell és a Network Appliance egykor szövetségesek voltak: a Dell értékesítette a NetApp termékeit a saját neve alatt. De a két cég útjai tavaly elváltak. A Dell véleménye szerint több pénzt fognak tudni csinálni abból, ha a saját termékeiket értékesítik.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 18:26

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.