:

Szerző: Bodnár Ádám

2001. január 31. 15:16

Az Intel XScale processzorok a kéziszámítógépek és mobiltelefonok meghatározó alkarészévé válhatnak

[ZDNet] Az Intel a következő negyedév során szállítja majd le az XScale processzorok első mintapéldányait a kézieszközök gyártóinak. A kaliforniai chipgyártó általa készített referenciagépeket is elérhetővé tesz, amelyek XScale chipet tartalmaznak.

[ZDNet] Az Intel a következő negyedév során szállítja majd le az XScale processzorok első mintapéldányait a kézieszközök gyártóinak. A kaliforniai chipgyártó általa készített referenciagépeket is elérhetővé tesz, amelyek XScale chipet tartalmaznak.

A lapos kijelzővel és billentyűzettel ellátott prototípus-számítógépek segítségével a gyártók képet kaphatnak az Intel XScale chipek képességeiről és használhatóságáról.

Hogy az egyes vállalatok milyen formában használják majd az XScale chipeket, kéziszámítógépekbe, internetes eszközökbe vagy mobiltelefonokba építik be őket, az már az ő dolguk.

Vishwas Deshmane az Intel Personal Internet Client Architecture (PICA) marketing menedzsere szerint az XScale-re épülő személyi digitális asszisztensek és mobiltelefonok gyakran kettős funkciót is ellátnak majd, ezért nehéz lesz vagy lehet elnevezni őket.

Az Intel a StrongARM processzorokkal eddig kiváló eredményeket ért el az aprócska zsebszámítógépek piacán, hiszen többek között a Compaq és a Hewlett-Packard is beépíti őket termékeibe. A jelenleg legnépszerűbb kézigépeket gyártó Palm is használni fogja majd ezeket a chipeket - állítják a céghez közel álló források.


Intel StrongARM SA-1100 processzor

Ugyanakkor az Intel-nek kemény versenytársa van ezen a piacon is, a Texas Instruments az általa kifejlesztett OMAP architektúra segítségével olyan gyártókat állított maga mellé, mint a Handspring, a Sony, az Ericsson és a legnagyobb mobiltelefon-gyártó Nokia.

Természetesen a Texas Instruments OMAP architektúra Texas Instruments processzort jelöl meg ideális választásként, míg az Intel PICA a kaliforniai gyár termékeit említi a specifikációk között.

Az új XScale chipek magasabb órajelen működnek majd a jelenlegi StrongARM processzoroknál és a teljesítményfelvételük is alacsonyabb lesz. Az XScale chipek egyik legfőbb erénye a skálázhatóság, az Intel várakozásai szerint a processzorok 50 és 800 MHz között gyakorlatilag bármilyen órajelen gyárthatók lesznek.

Mindazonáltal a jelen és a közeljövő alkalmazásaihoz 266 és 300 MHz körüli sebesség tűnik ideálisnak - állítja Gene Matter, az Intel Wireless Communication and Computing Group vezető mérnöke. Ugyanakkor az alkalmazások számítási igényének növekedésével a skálázható architektúrának köszönhetően a gyártók hamar meg tudják jelentetni nagyobb órajelű processzorral szerelt készülékeiket.

Vishwas Deshmane szerint az első XScale processzoros kézieszközök a 2001-es karácsonyi piacon már megvásárolhatók lesznek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 12:03

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.