:

Szerző: Vörös Péter

2001. január 28. 18:34

Az AMD márciusban tervezi piacra dobni a mobil Athlon-t

Ezzel újabb kör kezdődik a laptop piacokon használt processzorokat illetően, várhatóan számos jelentős gyártó piacra fogja dobni az AMD Athlon alapú notebook-ját. A mostani előrejelzések szerint a március 19-én fogja bejelenteni a processzort az AMD és a Hewlett-Packard valamint a Compaq az elsők között lesznek az AMD Athlon-alapú laptop-ok gyártói között. További jó hír az AMD számára az, hogy a Hewlett-Packard a Pavilion fogyasztóknak szánt laptop-ok mellett az OmniBook vállalati felhasználóknak szánt laptop-jaiba is szerel majd AMD Athlon mobil processzorokat (a vállalati piacra való betörés eddig közismerten kevéssé sikerült az AMD-nek).

Több órajellel fog debütálni a mobil AMD Athlon processzor, de jó eséllyel lesz 900 MHz-es változat is köztük. A Palomino kódnevű terméknek már az előző negyedévben meg kellett volna jelennie. (Az AMD e hónap elején mutatta be a Duron mobil változatát, de ezeket szinte kizárólag fogyasztóknak szánt gépekbe építik be.)

Az asztali PC-kbe szánt Athlon-okhoz (amelyek hírhedtek nagy áramfogyasztásukról) képest a Palomino Athlon kevesebb áramot fogyaszt, valamint támogatja az AMD PowerNow! technológiáját, amelynek célja a további áramfelhasználás csökkentés (a feszültség és az órajel csökkentésével), amikor akkumulátorról használják a laptop-ot. A PowerNow! többféle feszültség és órajel kiválasztását teszi lehetővé, szemben az Intel-féle SpeedStep technológiával, amely egyszerűen egy előre megadott szintre csökkenti a feszültséget és órajelet.

Az Intel várhatóan nem fog leállni a fejlesztéseivel: várhatóan március második felében jelentetik meg a 900 MHz ill. 1 GHz-es mobil Pentium III chip-et, amelyet megjelenése napján kapni lehet majd egyebek között Compaq, IBM, Gateway és Dell laptop-okban.

Ezek az információk szerint a Palomino Athlon termékek mobil és aztali verziói közel azonos időben jelennek meg a piacon.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 03:23

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.