Szerző: Bodnár Ádám

2001. január 25. 12:33

A Sega képviselői beismerték: valóban felmerült a Dreamcast gyártásának beszüntetése

A Sega kedden még vehemensen cáfolta azokat a híreket, amik a Dreamcast konzol gyártásának felfüggesztéséről szóltak. Ám a tegnapi napon Hiroyuki Mori, a Sega japán szóvivője elismerte: valóban felmerült a Sega vezetésében ez a lehetőség.

"El kell ismernem, hogy a konzol gyártásának felfüggesztése valóban olyan lehetőség, ami felmerült bennünk, de időre van szükségünk a döntés meghozatalához amit nyilvánosságra is fogjuk hozni" - nyilatkozott Mori. Hogy mikor születik döntés, azt egyelőre nem tudni.


A Sega Dreamcast

A Sega egyébiránt már négy éve folyamatosan veszteséges. Az előző évben 342 millió dollár volt a vállalat vesztesége, ami az idén várhatóan 202 millióra fog rúgni.

A Dreamcast konzol főképp azért okoz veszteséget, mert nagyon drága az előállítása, ezzel szemben a piaci verseny - és főképp a PlayStation2 bejelentése - folyamatos árcsökkentésre kényszeríti a Sega-t.

Az Egyesült Államokban a kezdeti 199 dollárról mára már 149 dollárra esett a Dreamcast ára. Japánban a bemutatásakor 255 dollárnak megfelelő összegért megvásárolható gépet ma 170 dollárért vihetik haza a vevők.

Az alacsony ár ellenére a Dreamcast-ból eddig összesen 5,9 millió darabot adtak el, míg a Sony PlayStation-ből 76 millió, a PlayStation2-ből pedig eddigi rövidke története során csak Japánban 3 millió talált gazdára. A PlayStation2 amerikai eladási adatait ma teszi közzé a Sony.


Sony PlayStation2: mindent elsöprő őrület

A legnagyobb konzolgyártó Nintendo által készített Game Boy és felfrisített kiadása a Game Boy Color 105 millió példányban kelt el, a Nintendo 64 konzolból pedig 30 millió darabot értékesítettek.

Ugyanakkor a Sega-nak nagy hagyományai vannak a szoftverfejlesztés terén. Ezt kihasználva valószínű a cég nem csak set-top boxokra és kézigépekre fejleszt majd játékokat, hanem könnyen lehet, hogy megcélozza valmelyik "nagy" konzol piacát is. Elemzők szerint a Sony partnersége látszik a legvalószínűbbnek.

Ugyanakkor nem mehetünk el szó nélkül azon lehetőség mellett, amiről korábban már beszámoltunk lapunkon, nevezetesen hogy a Sega a Dreamcast hardverét egy chipbe integrálva PC-be vagy szórakoztatóelektronikai eszközökbe (pl. televíziókba) építheti be.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról