Szerző: Bodnár Ádám

2001. január 20. 20:34

Az ATi Pentium 4 chipset készítésére kapott licenszet

Az Intel pénteken megerősítette azokat a híreket, melyek szerint a kanadai grafikus chip- és kártyagyártó ATi készíthet chipkészletet a Pentium 4 processzorhoz.

Az Intel pénteken megerősítette azokat a híreket, melyek szerint a kanadai grafikus chip- és kártyagyártó ATi készíthet chipkészletet a Pentium 4 processzorhoz.

A két vállalat a múlt héten írt alá széles körű keresztlicnesz-megállapodást, amely lehetővé teszi az ATi számára az Intel processzorokhoz tervezett chipkészletek építését.

A külső chipset-gyártók bevonásával az Intel tovább erősítheti a Pentium 4 piaci pozícióit. Az ATi-val kötött megállapodás érdekessége inkább az, hogy eddig hagyományosan a nagy tajvani gyártók (VIA, ALi, SiS) kaptak jogot az Intel processzorokhoz tervezett chipkészletek tervezésére és gyártására.

Jelenleg a VIA, a SiS és az ALi is gyárt chipkészleteket az Intel P6/GTL+ protokollt használó processzoraihoz, azaz a Pentium II-höz, Pentium III-hoz és a Celeronhoz. Ám a Pentium 4 chipkészlet gyártához szükséges jogokat eddig nem adta ki számukra az Intel.

A hírek szerint a VIA és az Acer (ALi) jelenleg is tárgyal az Intellel a Pentium 4 busz licenszéről, de megállapodás eddig nem született. Egyesek szerint a ServerWorks is rendelkezik a Pentium 4 processzoros chipsetek gyártásához szükséges jogokkal, de kérdéses, hogy a vállalat valóban piacra dobja-e termékét.

A kételyek oka abban keresendő, hogy a hálózati eszkök piacán az Intel egyik legnagyobb vetélytársának számító - és az Intellel egyébként perben is álló - Broadcom nemrégiben vásárolta fel a ServerWorks-öt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról