:

Szerző: Bodnár Ádám

2001. január 11. 21:06

Március 24-én jelenik meg a Mac OS X

[Apple Hungary] Az Apple a MacWorld Expo szakmai kiállításon jelentette be, hogy Macintosh operációs

[Apple Hungary] Az Apple a MacWorld Expo szakmai kiállításon jelentette be, hogy Macintosh operációs rendszerének következô generációját képviselô Mac OS X-et (ejtsd: 'tíz') 2001 március 24-én hozza forgalomba. A magyar piacon nem sokkal késôbb megjelenô termék a világ legfejlettebb rendszere lesz a UNIX robosztusságát és nyíltságát, ugyanakkor a Macintosh legendásan könnyű használatát és a rá kifejlesztett alkalmazások széles választékát egyesítve.

A Mac OS X szolgáltatásai:

  • Darwin nevű, nyílt forrsákódú, UNIX rendszeralap
  • az Apple új, a PDF technológián alapuló, Quartz nevű 2D rajzmotorja a széles betűválasztékhoz és lenyűgözô grafikákhoz
  • OpenGL a látványos 3D grafikákhoz, animációkhoz, játékokhoz
  • integrált QuickTime rendszer kép és hang Internetes vételéhez, lejátszásához
  • a Classic API (programozói felület), amely a legtöbb jelenlegi Mac programot problémamentesen futtatja
  • a Carbon API, amely a jelenlegi Mac programok "felhangolt" változatai számára rendelkezésre bocsátja a teljes Mac OS X szolgáltatáskészletet
  • a Cocoa API, amely a fejlett, objektum-orientált alkalmazások futtatásra használható, továbbá a lehetô leggyorsabb és legkényelmesebb programfejlesztôi környezetet biztosítja a natív Mac OS X programok készítéséhez
  • a teljes Java 2 API, amely a lehetô legfejlettebb Java 2 klienst biztosítja a programozóknak
  • az Aqua, egy teljesen új, még könnyebb használatot, számos új szolgáltatást és elegáns, új megjelenést nyújtó grafikus felhasználói felület

    "A Mac OS X a Mac jövôje, reméjlük elnyeri vevôink tetszését egyedülálló teljesítményével és körültekintôen kialakított, könnyen kezelhetô felületével." - mondta Steve Jobs, az Apple ügyvezetôje. "A rendszer nyílvános tesztváltozata hihetetlen mennyiségű felhasználói és fejlesztôi visszajelzést produkált, vevôink messzemenôen támogatják ezirányú erôfeszítéseinket, segítségükkel pedig a Mac OS X-et messze a legfejlettebb operációs rendszerré alakítjuk"

    Az Apple több, mint 100.000 példányt értékesített a Mac OS X nyílvános tesztváltozatából annak 2000 szeptemberi megjelenése óta és 75.000-nél is több különféle visszajelzést rögzített a világ Mac felhasználóitól és fejlesztôitôl. A nyílvános tesztváltozat kifejezetten pozitív fogadtatása elsôsorban a Mac OS X kimagasló stabilitásának, az Aqua felületnek, a könnyű telepítésnek és a meglevô programokkal való magasfokú együttműködési képességének tudható be. A vásárlók közvetlen visszajelzései segítik a céget a rendszer kulcsszolgáltatásainak továbbfejlesztésében - mint pl. a Dock, Desktop, Finder programok, vagy a hálózatkezelô alrendszer - így pedig összességében a Mac OS X testreszabhatóságának további javításához és a jelenlegi Mac felhasználók számára nyújtott barátságosabb, ismerôsebb érzés kialakításához is hozzájárulnak.

    Az Adobe, Alias|Wavefront, Macromedia és Microsoft-al egyetemben több, mint 400 vezetô fejlesztô cég kötelezte el magát rövid távon 1000-nél is több Mac OS X kompatíbilis szoftver elkészítésére. A Macworld szakkiállításon további mintegy 100 fejlesztô tett hasonló kijelentéseket. A Mac OS X rendszerhez fejlesztett, vagy azzal kompatíbilis programok jegyzéke megtalálható a http://guide.apple.com/macosxlist.html címen.

    A Mac OS X egy hihetetlenül stabil UNIX alapú, nyílt forráskódú alapra épül, amely olyan szolgáltatásokat nyújt, mint a valós tárvédelem, rendszervezérelt, preemptív többfeladúság és a többprocesszoros Power Mac G4 számítógépeken kiaknázható szimmetrikusan elosztott processzorhasználat. A Mac OS X tartalmazza az Apple új Quartz 2D grafikus motorját (amely az Internet-szabvány PDF technikára épül) a lenyűgözô grafikus effektusok és a széles betűválaszték érdekében, az OpenGL 3D grafikus motort a látványos animációkhoz, játékokhoz, és a QuickTime multimédia rendszert az Interneten sugárzott kép és hang vételére, multimédia állományok lejátszására. A Mac OS X továbbá egy teljesen új felhasználói felülettel rendelkezik, amely az Aqua névre hallgat. Az Aqua még jobb hatékonysága, könnyebb használhatósága és az olyan új szolgáltatások bevezetése, mint pl. a Dock, áttörésnek számítanak a programok, dokumentumok és dokumentum-ablakok rendezésében.

    A Mac OS X az elsô olyan operációs rendszer, amelyet az alapoktól kezdve az Internet-használat szem elôtt tartásával terveztek és olyan kulcsfontosságú programokat tartalmaz, mint a Microsoft Internet Explorer:mac 5.1 Preview Release, az Apple új, könnyen használható levelezô kliense - Mail - amely a legtöbb Internetes levélkiszolgálóval együttműködik, a QuickTime multimédia lejátszó és a Sherlock� Internetes keresôprogram. Az Apple egyedülálló Internetes szolgáltatásai szintén szervesen beépülnek a Mac OS X rendszerbe, így minden felhasználó automatikusan kap egy ingyenes iTools elôfizetést a hozzá járó új szolgáltatásokkal, mint pl. az iDisk ingyenes Internetes adattároló szolgáltatás gyors elérése.

    Az Apple hétfőn jelentette be továbbá azt is, hogy azonnali hatállyal megkezdi a Mac OS 9-es rendszersorozat legújabb tagja, a Mac OS 9.1 forgalmazását. Ezen rendszerváltozat amellett, hogy biztosítani igyekszik a fájdalommentes átállást a majdani Mac OS X-re, az annak részeként üzemelô Classic környezet alapja is lesz.

    A Mac OS X - megjelenése után - minden hivatalos Apple viszonteladónál kapható lesz, 2001 nyarától pedig minden forgalomba hozott Macintosh gép ezzel a rendszerrel érkezik. A Mac OS 9.1 hamarosan kapható lesz a magyarországi hivatalos Apple viszonteladóknál.

    A Mac OS X minimum 128MB elsôdleges tárat igényel és az alábbi, 1998 szeptembere után forgalomba hozott Apple számítógépeken használható: iMac, iBook, Power Macintosh G3, Power Mac G4, Power Mac G4 Cube és PowerBook.

  • Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

    a címlapról

    Hirdetés

    Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

    2024. április 27. 00:49

    A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.