:

Szerző: Barna József

2001. január 6. 14:26

Az AMD piacra dobja a 850 MHz-es Duront

[CNET] Noha a cég a low-end PC-kbe szánt, új 850 MHz-es Duront hivatalosan csak hétfőn jelenti be, a CES-en (Consumer Electronics Show) már ma megrendelhető lesz az új CPU-ra épülő Compaq Presario asztali számítógép. Az AMD e lépése nyilvánvalóan a 100 MHz-es FSB-vel rendelkező Intel Celeron2 processzorok bejelentésére adott válasz. Az AMD biztos abban, hogy a Duron-család mind teljesítmény, mind pedig ár szempontjából jobb alternatíva, mint az Intel konkurens terméke; azonban a cég azt is elismeri, hogy a chipset-ellátottsággal problémák vannak. Ezt látszik

[CNET] Noha a cég a low-end PC-kbe szánt, új 850 MHz-es Duront hivatalosan csak hétfőn jelenti be, a CES-en (Consumer Electronics Show) már ma megrendelhető lesz az új CPU-ra épülő Compaq Presario asztali számítógép. Az AMD e lépése nyilvánvalóan a 100 MHz-es FSB-vel rendelkező Intel Celeron2 processzorok bejelentésére adott válasz. Az AMD biztos abban, hogy a Duron-család mind teljesítmény, mind pedig ár szempontjából jobb alternatíva, mint az Intel konkurens terméke; azonban a cég azt is elismeri, hogy a chipset-ellátottsággal problémák vannak. Ezt látszik alátámasztani a Mercury Research felmérése is, mely szerint 2000 harmadik negyedévében a cég csupán alig 1,5 millió Duront adott el, míg a K6-2 szériából 3 milliót. Az AMD a VIA KM133-hoz hasonló integrált chipkészletek megjelenésétől várja az eladási ráták növekedését.

E hír kapcsán talán érdemes arról is szót ejteni, hogy a magyar számítástechnikai piacon tapasztalható vásárlói magatartás mennyire nem illik bele a nagy cégek által elgondolt piacszegmentálási politikába. Az AMD ugyanis kifejezetten integrált chipkészletekhez szánja a Duron-családot, és ezzel a 600 dollár alatti PC-szegmensben kívánja növelni részesedését. Nálunk azonban a processzor a hardcore játékosok és teljesítményre éhes otthoni felhasználók körében örvend nagy népszerűségnek.

Az új, 850 MHz-es Duron ára egyébként 149$ lesz (ezres tételt figyelembe véve), míg a Duron 800-as ára 170$-ról 112$-ra csökken, a 750 MHz-es változat ára 112$-ról 88$-ra csökken - a 700 MHz-es chip ára szintén 88$, ennek gyártásával azonban hamarosan leáll az AMD. A hétfői hivatalos bejelentéssel együtt Athlon árcsökkentéseket is be fog jelenteni a cég.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 17:48

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.