:

Szerző: Bőle György

2001. január 3. 02:32

Átfogó felmérés a magyar webszerver-piacról

A Sense/Net Consulting Egészséges fejlődés a magyar webszerver piacon címmel átfogó tanulmányt tett közzé, amelyben a magyarországi webszerver piacon megfigyelhető folyamatok és trendek, illetve az adott webszerver szoftverek alkalmazásának miértjei kerültek górcső alá. A Sense/Net Consulting által készített tanulmány immáron harmadik alkalommal mérte fel a magyar első szintű domain piacot.

A Sense/Net Consulting "Egészséges fejlődés a magyar webszerver piacon" címmel átfogó tanulmányt tett közzé, amelyben a magyarországi webszerver piacon megfigyelhető folyamatok és trendek, illetve az adott webszerver szoftverek alkalmazásának "miértjei" kerültek górcső alá. A Sense/Net Consulting által készített tanulmány immáron harmadik alkalommal mérte fel a magyar első szintű domain piacot.

A Sense/Net Consulting kutatása az összes .hu domain webes kiszolgálójára kiterjedt és a Sense/Net Kft. által fejlesztett szoftvernek köszönhetően két napon belül lezajlott. A felmérés technikai megvalósítása a http kérelmekre adott válaszokból kinyerhető információk elemzésére és kategorizálására épült.

"A domainek regisztrálását végző nic.hu adatbázisa 40882 első szintű domaint tartalmazott, mely 10,14 százalékkal haladja meg a szeptemberi értéket. A 2000 év áprilisi, szeptemberi és novemberi adatait összehasonlítva megállapíthatjuk, hogy a domain regisztráció növekedési üteme - a domainnév liberalizációnak köszönhető kezdeti erőteljes növekedés után - mostanra lecsökkent, figyelemre méltó azonban, hogy ezzel párhuzamosan, a működő webkiszolgálóval rendelkező domainnevek aránya a szeptemberi 56 százalékről 65 százalékra nőtt, mely szerint a bejegyzett domainnevek alá idővel működő weboldalak is kerülnek.

A novemberi kutatás adatai szerint, - ha a részesedést a domainek száma szerint vizsgáljuk - az Apache webszerver továbbra is piacvezető a webszerverek piacán (közel 80 százalék), sőt részesedését a szeptember óta eltelt idő alatt még kis mértékben növelte is. Míg a működő domainek száma 28 százalékkal növekedett, az Apache webszerver alatt futó domainek száma 30 százalékkal nőtt. Az IIS részesedése e téren kis mértékben - 10,1 százalékról 9,5 százalékra - csökkent. Az IIS és az Apache webszerverek 84,2 százalékról 87,4 százalékra növelték együttes részesedésüket a domainek hostolása terén.

A magyar webszerver piac eloszlása némileg eltér a világban tapasztalható eloszlástól. A Netcraft felmérése szerint világviszony-latban 2000 októberében az Apache piaci részesedése 60%, míg az IIS-é 21% volt.

A magyarországi statisztikát vizsgálva elmondhatjuk, hogy hazánkban a működő domainek eloszlását vizsgálva az Apache uralma töretlen. Az Apache magas részesedésének fő oka az, hogy a legtöbb ISP szolgáltató rendszere (melyeknél többnyire a egy webszerver alatt igen sok domain van bejegyezve) ilyen típusú webszerver alatt üzemel. Bár külföldön vannak példák több ezer domaint futtató IIS webszerverekre, magyarországon a legnagyobb IIS szerver is csak 275 domaint futtat, szemben a 2991 domaint futtató apache típusú webszerverrel."

Érdemes azonban megjegyezni, hogy ha a webszerverek részesedését nem a domain hostolás szerint nézzük, hanem az installált webszerverek száma szerint, akkor a tendencia kissé másképpen alakul.

"Az eredmények az Apache szerver 14 százalékos térvesztése mellett az IIS rendszerek piaci részesedésének 16 százalékos növekedését is mutatják. Az elmúlt három hónap folyamán az IIS webszerverek piaci részesedése majd megháromszorozódott Magyarországon. Szintén fontos megemlíteni, hogy az IIS leginkább elterjedt 4.0-ás verziójának piaci részesedése megközelíti az Apache piacvezető 1.3.11-1.3.14 verziójának részesedését. Ez alátámasztja a Sense/Net Consulting piaci tapasztalatát, mely szerint a magyar piacon is mind több közép és kis vállalat érzi fontosnak a kiterjedtebb webes jelenlétet, melyet már meglévő - a Windows környezetre alapuló - eszközeikkel valósítanak meg."

A most készült, és a már meglévő magyar statisztikák, illetve az átfogó, egész világra kiterjedő Netcraft felmérés (a mai napon már beszámoltunk róla a HWSW-n) alapján jól megfigyelhetők az alapvető hazai trendek, azok sajátosságai és eltérései a világátlaghoz képest. Az érdeklődők számára a felmérés teljes anyaga innen tölthető le.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 22:48

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.