Szerző: Koi Tamás

2024. május 27. 09:25

Százmilliárdokat tol a chipgyártásba Kína

Egy minden eddiginél nagyobb összegű állami támogatási alapot hozott létre Kína a saját félvezetőgyártásának felzárkóztatására. Indul a Big Fund, melyből túlnyomó részt három helyi iparági szereplő részesülhet.

Létrejött a harmadik, egyben mindeddig a legnagyobb összegű támogatási alap a kínai félvezetőgyártás felvirágoztatására, pontosabban felzárkóztatására. A kínai pártvezetés célja, hogy az Egyesült Államokkal technológiai fronton komoly háborút folytató ázsiai ország önerőből képes legyen saját magát és fontosabb partnereit ellátni a legkülönfélébb eszközökbe szánt félvezető áramkörökkel.

A China Integrated Circuit Industry Fund, vagy becenevén a Big Fund lényegében egy befektetői társulás, melynek legnagyobb tulajdonosa a pénzügyminisztériumon keresztül maga az állam, illetve a Kínai Fejlesztési Bank, melyek összességében valamivel több mint 27%-nyi résszel rendelkeznek.

xi_wafer

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az összességében rekordnak számító 344 milliárd jüanos (napi árfolyamon számolva 47,5 milliárd dolláros) dotációs alapot a fentieken túl még hét entitás, köztük öt kínai nagybank pénzeli, a keretet pedig a Reuters riportja szerint jó eséllyel a kínai félvezetőgyártás legnagyobb szereplői, így a Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC), a Hua Hong Semiconductor és a Yangtze Memory Technologies memóriagyártó hívhatják majd le.

A Big Fund korábban két etapban, 2014-ben és 2019-ben jelentős összegekkel próbálta már megerősíteni a helyi félvezetőgyártó ipart, az akkori 138 és 204 milliárdhoz képest ugyanakkor a mostani kör lényegesen nagyobb tőkét biztosít a résztvevők számára. 

Ebben a körben elsősorban a modern félvezetőgyártáshoz nélkülözhetetlen berendezések (elsősorban levilágítóegységek) gyártása és fejlesztése lehet majd a prioritás, miután az Egyesült Államok szankcióinak köszönhetően Kínai hivatalosan nem juthat hozzá ezekhez a berendezésekhez, melyeket szinte kizárólag holland és japán cégek gyártanak a világon.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról

FLIP

3

Kagylómobillal erősít a Honor

2024. június 14. 10:28

A cég útnak indította első flip típusú készülékét, amivel újabb hézagot foltoz be a nagy márkák elleni versenyben.