Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. május 24. 10:15

Egyre kelendőbbek a kínai mobilok az európai piacon

Jelentős eladásokat sikerült produkálniuk a kínai márkáknak az európai régióban, de a Samsung és az Apple azért még mindig vezetnek.

Több téren is látszódnak a fellendülés jelei az utóbbi időszakban gyengélkedő mobilpiacon, a Counterpoint Research piackutató legfrissebb jelentése szerint 2021 óta először sikerült látványosan növelni a kiszállítások számát az európai régióban.  2024 első negyedévében 10 százalékkal több okostelefont szállítottak le az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest. Ezt megelőzően 2021 harmadik negyedéve óta gyakorlatilag folyamatos, évről évre visszaeső eredményeket lehetett látni.

A fogyasztók bizalma láthatóan erősödik, de az elemzők szerint a biztató számok még nem jelentik azt, hogy a piac kikecmeregte volna magát az alagútból, az év hátralévő részében a piac összességében alacsony egyszámjegyű növekedésre számíthat, és nem sikerül visszatérni a járvány előtti szintre. A magas infláció és kamatlábak további ellenszelet jelentenek az európai térségben.

A jelentés szerint Európában a legtöbbet a kínai márkák nyertek, így a Xiaomi, a Realme és a Honor, a gyártók kiszállításai 11%-ot, 59%-ot és 67%-ot nőttek egyenként az előző év azonos időszakához képest. Ezzel szemben az olyan nagy márkák, mint a Samsung és az Apple, 7%-kal, illetve 1%-kal kevesebb mobilt szállítottak le.

europe

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A kínai márkák látványosabb sikereket értek el Közép- és Kelet-Európában, mint a kontinens többi részén, ahol a Xiaomi közel két egymást követő évben végzett az első helyen. Ebben a negyedévben azonban a kínai okostelefon-gyártók Nyugat-Európában értek el a legnagyobb növekedést, és másutt veszítettek teret. A Samsung 2022 első negyedéve óta először előzte meg a Xiaomit Közép- és Kelet-Európában.

Piaci részesedések tekintetében a Realme és a Honor még mindig 4-4 százalékot fed le, a Xiaomi pedig stabilan tartja a 11 százalékot. A Samsung és az Apple 32 százalékkal, illetve 25 százalékkal tartja a vezető helyeket.

Miközben Európa és Kína okostelefon-piacán fellendülés tapasztalható, az amerikai vásárlók vásárlóereje lassabban kap erőt: az első negyedévben nyolc százalékkal csökkentek a kiszállítások Amerikában éves összevetésben, bár 2023 első negyedévében szokatlanul nagy volt a szállítási volumen.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról