Szerző: Koi Tamás

2023. október 25. 12:35

Szuverén felhőt ad Európának az AWS

A szigorú európai adatvédelmi szabályozás újabb nagy felhőszolgáltatót késztet arra, hogy a többi régiótól teljesen független, kifejezetten az EU-s piacra fókuszáló felhőszolgáltatással lássa el a helyi piaci és állami szereplőket.

AWS European Sovereign Cloud néven új, kifejezetten európai cégek és közintézmények számára létrehozott felhős infrastruktúrát jelentett be szerdán az Amazon felhős üzletága. A kezdeményezés az iparág újabb válasza az egyre szigorúbb európai szabályozási törekvésekre, melyek között kiemelt prioritást kap, hogy az európai entitások szenzitív adatai Európában maradjanak.

Az AWS szuverén európai felhője a fenti kihívásra nem csupán úgy kíván megfelelni, hogy az európai ügyfelei által használt adatközpontokat Európában üzemelteti, hanem ezeket a központokat mind fizikailag, mind logikailag elválasztja a meglévő AWS régióktól, miközben minden, az AWS által általánosságban nyújtott funkciót és képességet megtart.

aws_people

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Az első szuverén európai AWS régió Németországban jöhet létre, melynek szolgáltatásait az összes EU-s országban működő közintézmény, kormányzati cég és szerv, valamint privát cég használhatja. Az Amazon közleménye szerint a cég garantálja, hogy a szuverén európai felhőt kizárólag EU-s állampolgárok üzemeltethetik majd, illetve ugyanez igaz a támogatási tevékenységre is.

Az Amazon nem az első és nem is az egyetlen felhőszolgáltató, mely a lokális szabályozásra reagálva független, de legalábbis a globális szolgáltatástól elkülönülő infrastruktúrát biztosít az érintett ügyfeleknek. Hasonlóan kínál kifejezetten Európára fókuszáló felhős infrastruktúra-megoldást a Microsoft és az Oracle is.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról