Szerző: Koi Tamás

2024. május 2. 12:27

Tovább terjeszkedne a régiós telkópiacon az e&

Tovább erősítné jelenlétét az európai térségben az Etisalat, illetve újabban e&-ként ismert arab távközlési multi, mely tavaly augusztusban jelentette be, hogy irányítást szerez a cseh PPF régiós távközlési érdekeltségeiben.

Tovább erősítené jelenlétét Európában, illetve elsősorban Kelet-Európában az abu-dzabi székhelyű e&, mely ezúttal a délkelet-európai United Group média- és távközlési konszernre vetett szemet. Sajtóértesülések szerint a tárgyalások jelenleg még kezdeti stádiumban járnak a BC Partners-szel, a United többségi tulajdonosával, az ügylet értéke pedig elérheti a 8 milliárd eurót.

A United összesen nyolc európai piacon rendelkezik különböző érdekeltségekkel, a cég portfoliójában van internetszolgáltató, kábeltévé-társaság, lineáris és OTT tartalmakkal rendelkező médiacég és mobilszolgáltató is.

eand_hq

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A United Grouphoz tartozik így egyebek mellett a Horvátországban, Szlovéniában, Bosznia-Hercegovinában és Montenegróban működő Telemach internet- és mobilszolgáltató, a teljeskörű távközlési portfolió mellett saját tévécsatornákkal is rendelkező görög Nova és a Serbia Broadband nevű netszolgáltató is.

A fentieken túl a United Media több tucat tematikus tévécsatorna felett rendelkezik a régióban, Bulgáriában saját médiacsoportja van (Nova Broadcasting Group), illetve a régió legnagyobb saleshouse-ügynöksége, a CAS Media is hozzá tartozik.

A vevő e& korábban már többször tanúbizonyságát adta annak, hogy komolyan gondolja az európai terjeszkedést, így viszonylag rövid időn belül a cég a Vodafone Csoport legnagyobb részvényesévé vált, tavaly augusztusban pedig bejelentette, hogy kontrollt szerez a cseh PPF Csoport régiós telekommunikációs érdekeltségei felett, beleértve a Yettel Magyarországot. 

Az erről szóló tranzakció lezárását eredetileg legkésőbb az első negyedév végére várták a felek, ám az új tulajdonos megjelenése pontosan nem tisztázott okok miatt egyelőre még várat magára. Az akkori bejelentés értelmében az e& összesen 2,15 milliárd eurót fizet a PPF Telecom Group érintett cégekben képviselt 50%-os tulajdonrészéért plusz 1 db részvényért, ezen felül az ügylet lezárását követő három évben összesen legfeljebb 350 millió eurós bónusz kifizetése lehet esedékes, ha bizonyos üzleti célkitűzések teljesülnek

a címlapról