:

Szerző: Koi Tamás

2023. augusztus 3. 10:24

Éhes maradt a Yettel új tulajdonosa, többet harapna a Vodafone-ból

Tovább növelné meglévő részesedését a Vodafone Csoportban az Etisalat (e&), mely eddig is a távközlési multi legnagyobb önálló részvénypakettjét birtokolta.

Növelné befolyását a Vodafone Csoportban az Egyesült Arab Emírségek, egyben az arab régió legnagyobb távközlési multija, az Etisalat (e&), ezzel az arab tőke az európai távközlési szektorban rövid időn belül Nyugat- és Kelet-Európában egyaránt jelentősen számottevőbbé válhat. 

Az e& vezérigazgatója, Hatem Dowidar szerdán beszélt a CNBC Arabia-nak a cég európai expanziós politikájáról, illetve a Vodafone Csoporttal tervezett megállapodásról, melynek részeként az abu-dzabi székhelyű multi egyéb, a két cég kapcsolatát érintő, nem részletezett változások mellett opciós jogot szerezhet arra, hogy a brit cégcsoportban 20%-ra növelje meglévő üzletrészét.

etisalatand

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Egy ilyen horderejű ügylethez minden olyan országban hozzá kell járulniuk a szabályozó hatóságoknak, melyekben a Vodafone Csoport jelen van, Dowidar szerint ugyanakkor a várakozások szerint ez 3-4 hónapon belül megtörténhet.

Az arab távközlési cég jelenleg is a Vodafone legnagyobb részvényesének számít, a vállalat a papírok 14,6%-ával rendelkezett áprilisban úgy, hogy az első, 9,8%-nyi pakettet, nem egészen egy évvel korábban, 2022 májusában vásárolta meg 4,4 milliárd dollárért cserébe.

A cseh PPF Csoport mindeközben kedden jelentette be, hogy megállapodott az e&-del arról, hogy a vállalat többségi tulajdonában lévő, négy kelet-európai országban működő távközlési érdekeltségekben egységesen 50% plusz 1 szavazatnyi részesedést vásárol az arab fél, ezzel kontrollt szerezve többek között a Yettel Magyarország és az elsősorban azt kiszolgáló infrastruktúra-cég, a CETIN Hungary felett.

A PPF-fel kötött megállapodás alapján az üzlet legkorábban az idei év végén, legkésőbb a jövő év első negyedévében zárulhat le, az érintett piacok hatósági jóváhagyásait követően.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 2. 14:50

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.