Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. április 24. 10:20

Megszavazta az EP a javítást ösztönző szabályokat

Az EP elfogadta a „javításhoz való jog” irányelvét, melynek köszönhetően a vásárlók számára könnyebb lesz a termékek javíttatása, emellett hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások. A Right To Repair Europe szervezet szerint azonban még vannak hiányosságok.

Lassan célba ér az Európai Bizottság előterjesztése, mely alapján a tartós fogyasztási cikkek, így elsősorban a háztartási nagygépek vásárlóit újabb jogok illetnék meg. Miután februárban sikerült megállapodni a végleges szövegről, az Európai Parlament kedden 584 szavazattal, 3 ellenében és 14 tartózkodás mellett elfogadta az irányelvjavaslatot.

A szabályok egyértelműsítik a javítással összefüggő gyártói kötelezettségeket, és arra ösztönzik a fogyasztókat, hogy csere helyett javítással vagy javíttatással hosszabbítsák meg az általuk vásárolt termékek hasznos élettartamát.

Az irányelv végső változatát a Tanácsnak is jóvá kell hagynia, miután ez megtörtént, és megjelent az Európai Unió Hivatalos Lapjában, a tagállamok 24 hónapot kapnak a szabályok átültetésére.

Az új jogszabály 12 hónappal meghosszabbítja a jótállást a javítás választása esetén, jobb hozzáférést biztosít a pótalkatrészekhez, valamint egyszerűbb, olcsóbb és gyorsabb javítást biztosít. Az új szabályok értelmében a gyártóknak időben és megfizethető áron kell gondoskodniuk a meghibásodott termékek javításáról, valamint tájékoztatniuk kell a fogyasztókat a javításhoz való jogukról. A garanciális időszakon belül megjavított termékekre további egy évvel meghosszabbodik a jótállás, ezzel is arra ösztönözve a fogyasztókat, hogy ne a cserét válasszák.

javtas

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az uniós jog szerint a gyártók a jótállási időn túl is kötelesek lesznek megjavítani bizonyos közhasználatú háztartási készülékeket, ha azok még javítható állapotban vannak, így például a mosógépeket, a porszívókat, sőt az okostelefonokat is. Ezeknek a cikkeknek a listája idővel tovább bővülhet. A javítás idejére a fogyasztók cserekészülékre tarthatnak igényt. Ha pedig egy adott cikket mégsem lehet megjavítani, első körben felújítottat kell ajánlani helyette.

A fogyasztók átfogóbb tájékoztatást fognak kapni a javítás feltételeiről és szolgáltatásokról. Az európai javítási tájékoztatók alapján össze fogják tudni hasonlítani, hogy a meghibásodás jellege szerint milyen áron, mennyi idő alatt és milyen feltételekkel vállalják az egyes szolgáltatók a javítást. Európai online platform jön majd létre, ahol a fogyasztók országokra lebontva könnyen megtalálhatják a helyi javítóműhelyeket, a felújított cikkeket értékesítő, illetve a meghibásodott termékeket felvásárló üzleteket, valamint a közösségi javítási kezdeményezéseket (például a közösségi javítóműhelyeket).

A szabályok célja egyfelől, hogy erősítsék az uniós javítási piacot, másfelől csökkentsék a javítási költségeket.

A gyártóknak a javításhoz pótalkatrészeket és eszközöket kell rendelkezésre bocsátaniuk, mégpedig méltányos áron.

Nem alkalmazhatnak a javítást akadályozó szerződéses kikötéseket, illetve hardveres és szoftveres technikákat, különösen, ha független javítók által biztosított használt vagy 3D nyomtatással előállított pótalkatrészek felhasználásáról van szó. Nem utasíthatják vissza továbbá a javítást kizárólag arra hivatkozva, hogy gazdaságilag nem éri meg, vagy mert korábban másvalaki javította az adott terméket.

A költségek leszorítása érdekében a tagállamok mindegyikének legalább egyfajta ösztönzőt be kell vezetnie a javítás népszerűsítésére: javítási utalványokat és anyagi forrásokat biztosíthatnak, ismeretterjesztő kampányokat és tanfolyamokat indíthatnak, valamint támogathatják a javítással foglalkozó közösségi terek működését.

Az Európai Bizottság tavaly márciusban terjesztette elő a javításhoz való jogról szóló tervezetet, amire szerinte égető szüksége lett a kontinensnek. Az Eurobarometer elemzése szerint jelenleg évente mintegy 35 millió tonnányi olyan elektronikai hulladék kerül a szemétdombokra, melyeket egyébként még meg lehetett volna menteni és további évekig használni.

A Német Környezetvédelmi Hivatal ezzel együtt már évekkel ezelőtt arra hívta fel a figyelmet, hogy az e-hulladék növekvő mennyiségéért a gyártók és a fogyasztók egyaránt felelősek, mivel számos termék esetén a szavatossági idő lejárta után bekövetkező meghibásodás gyakorlatilag egyet jelent a gazdasági totálkárral, míg a fogyasztók sokszor úgy cserélik le használati eszközeiket, hogy azok egyébként tökéletesen működnek - igaz, ilyenkor jobb esetben ezek a másodpiacon kötnek ki, nem a kukákban.

Lenne még mit beleírni


A több mint 140 szervezetet tömörítő, javítási jogért küzdő Right To Repair Europe üdvözölte a lépést, de hozzátette, hogy a törvény elfogadásával a törvényhozók elszalasztották a lehetőséget, hogy valóban tisztességes javítási piacot sikerülhessen kialakítani Európában.

A kritika szerint az érintett termékek köre továbbra is túl szűk. A hatály a fogyasztók által vásárolt árukra korlátozódik (sem a vállalkozások közötti, sem az ipari termékekre nem terjed ki). Ez jelenleg a mosógépeket, szárítógépeket, mosogatógépeket, hűtőket, tévéket, hegesztőket, porszívókat, szervereket, telefonokat, táblagépeket és a könnyű közlekedési eszközök (például e-bike és e-robogó) akkumulátorait jelenti.

A koalíció felszólítja a bizottságot arra is, hogy adjon ki egyértelmű iránymutatást a pótalkatrészek „ésszerű” árának meghatározására vonatkozóan, mivel egyelőre nem lehet tudni pontosan, mit is jelent az „ésszerű”. Ellenkező esetben meg kell várni, hogy a nemzeti bíróságok jogi eseteken keresztül határozzák meg a definíciót.

A legtöbb fogyasztó csak akkor fontolja a javítást, mint lehetőséget, ha az azzal járó összköltség nem éri el a termék értékének 30-40%-át. Tekintettel arra, hogy bármely adott javítás költsége általában a munkaerőköltségből és a pótalkatrészek költségéből áll annak érdekében, hogy a javítás a kritikus küszöb alatt maradjon, becslést kell adni az árról.

A szervezet szerint optimista az elképzelés, hogy ezek az intézkedések számottevően visszafogják majd az e-hulladék mennyiségét.

a címlapról