Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. április 23. 10:29

Világhódító útra indítaná a Huawei a HarmonyOS-t

A Huawei az amerikai szankciók ellenére szeretné a globális piacon meghatározó operációs rendszerré duzzasztani a HarmonyOS-t, de ehhez szükség lesz a legnépszerűbb alkalmazások portolására.

A HarmonyOS 2019-es bejelentésekor a Huawei Technologies önmagában merészet húzott azzal, hogy - kényszerűségből - szakított a Google Play Áruházzal, illetve a Google Mobile Services csomaggal, miközben a rendszer megmaradt Android-alapokon. A Egyesült Államok feketelistájára került, távközlési berendezéseket gyártó cég egyre sikeresebben terjeszti ki saját operációs rendszerét, melynek már készülnek fejlettebb változatai, ezzel távolodva a Google Android ökoszisztémájától.

Meglehetősen nagy vállalásnak tűnik, hogy a kínai cég nemrég azon tervéről számolt be, hogy világszerte szeretne nagyobb szeletet kihasítani a HarmonyOS platformnak, miután a Mate 60 Pro a legkelendőbb eszközzé vált a kínai piacon, ezzel maga mögé utasítva olyan komoly riválisokat, mint az Apple iPhone készülékei, ráadásul a nemrég piacra dobott Huawei Pura 70 szintén visszavetheti az amerikai óriáscég eladásait.

Erik Xu, a Huawei elnöke egy elemzői találkozón beszélt arról, hogy miután a helyi piacon megerősíti a natív HarmonyOS alkalmazás-ökoszisztémát, a nemzetközi terjeszkedésre fókuszálva országról országra fokozatosan fogja erősíteni a HarmonyOS jelenlétét. A folyamat részeként az alkalmazásokat HarmonyOS-re kell majd portolni, illetve be kell vonni más alkalmazásfejlesztőket is, hogy a platformra készítsenek appokat. A cég szerint a kínai piacon a Huawei-felhasználók a képernyőidő 99 százalékát nagyjából 5000 applikációval töltik, így első körben ezen legnépszerűbb alkalmazások portja fog elkészülni.

harmonyos_2_upgrade

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

A cég januárban árult el újabb részleteket a házon belül már javában készülő új generációs operációs rendszerről, a Harmony NEXT-ről, illetve kínai nevén HarmonyOS Galaxy Editionról, és ha minden a tervek szerint halad, az idei utolsó negyedévben indulhat a kereskedelmi bevezetés. A HarmonyOS NEXT már első ránézésre is sokat változott az AOSP-re alapuló korábbi verziókhoz képest, így a felhasználói felület számos ponton megújult a kor szellemének megfelelően.

Ennél valamivel nagyobb durranás, hogy az operációs rendszer a gyártó szerint gyakorlatilag a nulláról lett megírva, így sem a Linux-kernel kiadásoktól sem az AOSP-től nem függ. Ez egyben azt is jelenti, hogy a rendszeren semmilyen androidos app nem fut majd, igaz, arról nem szól a fáma, hogy emulációt lehetővé tesz-e majd a későbbiekben a gyártó.

Erre ugyanakkor a Huawei szerint nem is lesz szükség, hiszen már jelenleg is több mint 200 NEXT-natív alkalmazást fejlesztenek Kínában, a legnépszerűbb 200 kínai app több mint fele pedig el fog készülni a kereskedelmi bevezetésre az ígéretek szerint. A helyi fejlesztői közösség pedig állítólag naponta 10 ezer új taggal (regisztrált fejlesztővel) bővül, ami - ha igaz - ismételten rámutat a kínaiak legendás patriotizmusára.

A fentiekből egyben következik, hogy a HarmonyOS NEXT-nek várhatóan még nehezebb lesz terjednie az első generációs HarmonyOS-nél, melyre elvileg pofonegyszerű alkalmazásokat portolni, ez azonban nem változtat azon a tényen, hogy több tucat olyan platform, melyet a nyugati világban nélkülözhetetlennek tekintenek a felhasználók, nem készítette el saját alkalmazását a Huawei rendszerére.

Richard Yu Chengdong, a Huawei fogyasztói üzletágának vezérigazgatója augusztusban úgy nyilatkozott, hogy több mint 700 millió eszközön fut a HarmonyOS rendszer, és több mint 2,2 millió külső fejlesztő készít alkalmazásokat a platformra.

A StatCounter szerint a Google Android továbbra is a legnépszerűbb mobil operációs rendszer világszerte, tavaly szeptemberben nagyjából 70 százalékos piaci részesedéssel rendelkezett. A Huawei alternatív ökoszisztémája augusztus végén kapott nagy lökést, amikor a vállalat piacra dobta a Mate 60 Pro okostelefont, az első 5G-s készüléket a Mate 40 sorozat 2020-as megjelenése óta, amit követett egy héttel később  a csúcskategóriás Mate 60 Pro+ okostelefon előértékesítése. A HarmonyOS 2023 negyedik negyedévében már a globális piaci részesedés 4 százalékát tette ki, Kínában pedig meghaladta a 16 százalékot, amivel a Counterpoint szerint a harmadik legnagyobb mobil operációs rendszer lett a készülékeladások alapján az Android és az iOS mögött.

Hogy Kínán kívül lesz-e jelentős piaca a HarmonyOS-eszközöknek, vita tárgyát képezi: az Egyesült Államok és az európai kormányok ismétlődő szankciói és negatív hírverése miatt a márka mind az üzleti világban, mind a fogyasztói területeken hátránnyal indul. Gina Raimondo amerikai kereskedelmi miniszter pedig a napokban beszélt arról, hogy szerinte a Huawei házon belül fejlesztett 7nm-es Arm processzora egyáltalán nem olyan nagy áttörés, a kínaiak lemaradása években mérhető az amerikai chipek fejlettségéhez képest.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról