Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. április 22. 12:49

Az amerikaiak szerint nem olyan nagy szám a Huawei saját chipje

A kereskedelmi miniszter szerint években mérhető lemaradásban vannak a kínaiak, hiába sikerült 7 nanométeres chipet készíteniük a szankciók ellenére.

Gina Raimondo, az Egyesült Államok kereskedelmi minisztere szerint az USA-ban mostohának számító Huawei új csúcsmodelljébe, a Mate 60 Pro mobilba épített chip elmarad fejlettségben az amerikai chipektől – ami bizonyítéka annak, hogy a szankciók működnek. A miniszter szerint a kínaiak években mérhető hátrányban vannak, derül ki a CBS Newsnak adott interjúból, és a Kínába tartó chipeladásokra vonatkozó korlátozások működnek.

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

A kínai gyártót 2019-ben vágta el a nyugati technológiáktól - így többek között a Google-féle alapszolgáltatásoktól vagy éppen a Qualcomm processzoraitól, netán az ARM licenceitől - az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva. A vállalat akkor a globális okostelefon-piac második legnagyobb tényezőjének számított, az exportkorlátozásoknak köszönhetően azonban forgalma rövid időn belül bezuhant.

A cégvezetés ugyanakkor mindvégig kitartott amellett, hogy a nyugati technológiát idővel saját fejlesztésű megoldásaival tudja majd pótolni, az ehhez szükséges félvezetőgyártó- és tervező kompetenciát pedig félelmetes tempóval kezdte felépíteni a vállalat, mely gyakorlatilag kimeríthetetlen anyagi források felett diszponál.

A kínai cég tavaly augusztusban adta ki a Mate 60 Pro modellt, benne 5G-képes, 7 nm-es chipsettel, ami a kínaiak kitartásának jeleként, annak ellenére, jogy Washington folyamatosan igyekezett megbénítani a fejlett félvezetők gyártására irányuló kapacitását.

A Mate 60 Pro megjelenése óta az Egyesült Államok tovább szigorította a fejlett félvezető-technológia Kínában történő értékesítésére vonatkozó korlátozásokat, mindeközben az USA állami dotációkkal támogatja a helyi beruházásokat a CHIPS Act keretén belül.

Via CNBC.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról