Szerző: Koi Tamás

2024. április 18. 11:02

Boltokban a Huawei Pura 70, a kínaiak új házi iPhone-ja

Példátlan küzdeni akarása van a kínai Huawei Technologies okostelefonos üzletágának, mely a héten útjára bocsátotta a P-sorozatú okostelefonok legújabb variánsát, mely immár Pura márkanéven kerül forgalomba. A készülékekbe továbbfejlesztett rendszerchip és 5G-s modem is kerül - nyugati technológia nélkül.

Újra nekifut a kínai okostelefon-piac meg/visszahódításának az ország legnagyobb technológiai cége, a Huawei Technologies, mely szerdán piacra dobta vadonatúj, P-sorozatú okostelefonjait, melyek új márkanéven, Pura 70 elnevezéssel kerülnek a boltokba.

Az éppen 12 évvel ezelőtt, az Ascend P1 megjelenésével indult széria példányai sokáig a globális okostelefon-piac élvonalába tartoztak, míg nem egy hónappal a P30/Pro 2019 áprilisi megjelenését követően az amerikai szankciók padlóra küldték az üzletágat.

huawei_pura70proplus

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

A legtöbb gyártó ezen a ponton alighanem feltette volna a kezét és kivonult volna a piacról, a kínaiak azonban előbb saját operációs rendszer fejlesztésébe fogtak (Harmony OS) majd a chipgyártás lassú erőre találásával egyidejűleg elkészítették azokat a kulcskomponenseket is, melyek egy felsőkategóriás okostelefon kötelező részét képezik (nagy teljesítményű rendszerprocesszor, 5G-s modem).

Az első említésre méltó próbálkozás a tavaly meglepetésszerűen érkező, ugyanakkor sebészi pontossággal az amerikai kereskedelmi miniszter tavaly szeptemberi kínai látogatásának idejére időzített Mate 60 sorozat volt, melyet most követtek a Pura 70 készülékek.

A négy tagból (Pro, Pro+, Ultra és jelölés nélküli alaptípus) álló szériából a Pro és Ulta változatok kerültek forgalomba a héten, míg a többi variáns megjelenése április 22-én várható.

Az elsősorban a kamerafunkciókra kihegyezett készülékek iránti érdeklődés a Reuters helyszíni tudósítói szerint ezúttal is jelentős, a cég pekingi, sanghaji és sencseni üzletei előtt a hét közepe óta sorok kígyóztak, a kezdeti készletek pedig pillanatok alatt elfogytak.

Elemzői előrejelzések szerint a Huawei idén nagyjából 60 millió okostelefont adhat el - jelentős részben Kínában -, az eladások várható növekedése pedig éppen a most induló új szériának köszönhető.

A széria ugyan a kamerában domborít, a legfontosabb komponens ugyanakkor az SMIC által gyártott Kirin 9010 rendszerchip lehet (a Pro+ és Ultra változatok esetében), mely a Mate 60 szériában található Kirin 9000 továbbfejlesztett változata. A mobilok 5G-s hálózatokra is képesek csatlakozni.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról