:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. április 18. 11:55

Elérhető az első alternatív App Store

Az európai felhasználók számára hozzáférhetővé vált az első, jailbreakelés nélkül használható alternatív alkalmazásbolt az App Store után, az AltStore PAL, amit független fejlesztőktől származó appok terjesztésére tervezett készítője - és egyelőre még csak két szoftvert tud felmutatni a kínálatban.

Az alternatív disztribútorok egyelőre nem tolonganak az App Store uralmának megtöréséért, lassan jönnek az alternatív alkalmazásboltok, amelyek közül a Patreon-integrációval ellátott AltStore PAL-t használhatják elsőként széles körben az iOS 17.4-et használó európai iPhone-osok.

A 2019-ben kiadott Altstore új, kifejezetten iOS-re szánt verziója, az AltStore PAL a felülvizsgálati szakaszon átverekedve magát most már széles körben elérhető – évente 1,5 euróért, ami fedezi az appboltot fejlesztő tulajdonos, Riley Testut számára az Apple által meghatározott Core Technology Fee (CTF) díj miatt keletkező költségeket.

A korábbi híreszteléseknek megfelelően a kínálat finoman szólva is szűkös, első körben csupán két (!) alkalmazást lehet letölteni: a játékemulátor Delta és a Clip nevű vágólap-kezelő programokat. A Delta egyébként Európán kívül is elérhetővé vált ma az App Store-ban, miután a hétvégén kisebb dráma kerekedett, miután az appboltba felkerült az iGBA nevű Game Boy emulátor, mely a Delta kártékony másolata volt.

Az AltStore PAL a bevételszerzés érdekében integrálja piacterét a Patreonnal, így megúszható vele a magas százalékú Apple-adó is. A Clip program havi 1 eurós előfizetés fejében használható, amit szintén a Patreonon keresztül intézhetnek a felhasználók, a Delta pedig ingyen használható minden netező számára amolyan "ajándékként", aki fizetett az AltStore-ért.

altstore-pal-eu

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az AltStore PAL indulása után külső fejlesztők is terjeszthetik alkalmazásaikat a piactéren saját források létrehozásával. Az Apple központosított App Store-jával ellentétben a decentralizáltan működő AltStore PAL-alkalmazásokat a fejlesztőknek saját szervereiken kell tárolni, az appbolt inkább a promózást segíti, ahonnan a telepíteni kívánt appot a fejlesztő oldaláról érheti el átirányítás után a felhasználó. Az alkalmazások AltStore-on keresztüli terjesztése egyébként ingyenes.

A cupertinói cég azért így is igyekezett valamennyi kontrollt magánál tartani, így például az alternatív alkalmazás-piactereket valamint az azokra felkerülő applikációkat egyaránt kötelező validáltatni az Apple-lel, amiért a piacterek kötelesek fizetni a cégnek minden piactér-telepítés után 50 eurócentet, illetve ugyanekkora összeget minden, alternatív forrásból letöltött alkalmazás után, amennyiben a letöltések száma meghaladja az egymilliót. Éppen a költségesség lehet az egyik oka annak, hogy egyelőre még nem látni túl sok alternatív appboltot, a fejlesztőknek hosszútávon fenntartható megoldást kell kitalálniuk. Az AltStore PAL-nál a felmerülő költségeket a felhasználókat terhelő éves díj fedezi.

Az Apple idestova tizenhat éves történelme alatt azzal magyarázta az eddigi megkötéseket, hogy az alternatív alkalmazás-letöltési lehetőségek komoly biztonsági kockázatot hordoznak magukban. A mögöttes indok ugyanakkor alighanem az App Store-on keresztüli pénzügyi tranzakciók után beszedett zsíros jutalék lehetett, mely egy alternatív alkalmazás-áruházban nem, vagy nem akkora mértékben illeti meg az Apple-t. Hogy kell-e ezután malware-cunamitól tartani és mennyire jogos ez a félelem, arról bővebben is beszélgettünk legutóbbi HWSW Weekly podcastünkben.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 1. 01:43

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.