Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. április 3. 10:35

Közel az első alternatív App Store indulása

Egyelőre nincs tolongás az Apple ökoszisztémáját nyitottabbá tevő iOS 17.4 érkezése után sem: lassan jönnek az alternatív alkalmazásboltok, amelyek közül valószínűleg a Patreon-integrációval ellátott AltStore lesz az, amit először használhatnak széles körben az európai iPhone-osok.

Március 7-től jelentős másabb keretek közt működik az Apple korábban teljesen zárt alkalmazásdisztribúciós stratégiája az Európai Unió tagállamaiban élők számára, mióta hatályba lépett a digitális piacokat szabályozó rendelet (DMA). A DMA számos ponton befolyásolja a nagy technológiai multik működését az Európai Unióban, ezek közül az egyik kötelezettség, hogy a platformüzemeltetők nem korlátozhatják a felhasználókat abban, hogy honnan töltik le az alkalmazásaikat az okostelefonjukra, tabletjükre vagy más eszközükre.

Az alternatív disztribútorok egyelőre nem tolonganak az App Store uralmának megtöréséért: eddig közel egy hónappal az új korszak indulása után csak egyetlen harmadik féltől származó alternatív iOS-appbolt működik élesben, a B2B-fókuszú Mobivention, amin keresztül cégek terjeszthetik saját alkalmazásaikat a belsősök számára. A szélesebb felhasználói kört elérő opciók közül eddig az Epic Games Store, a MacPaw Setapp és az AltStore alkalmazásboltok érkezéséről lehetett hallani, de ezek közül jó eséllyel utóbbi lesz az, ami először hozzáférhetővé válik az európai iPhone-okon. A 2019-ben kiadott Altstore új, kifejezetten iOS-re szánt verziója jelenleg még a felülvizsgálati szakaszban jár, és amint megkapja az Apple jóváhagyását, már elérhetővé is válik a mobilokra.

Amíg erre várunk, addig az AltStore fejlesztője, Riley Testut screenshotokat osztott meg alkalmazásboltjának hamarosan megjelenő verziójáról. Az áruház eleinte csupán két (!) alkalmazással lesz jelen az EU-ban: a játékemulátor Delta és a Clip nevű vágólap-kezelő a Patreonon keresztül adott támogatásért cserébe lesz elérhető, és mivel a hozzáféréshez a Patreonon kell befizetni az összeget, így megúszható vele a 15-30 százalékos Apple-adó is. Az AltStore indulása után a cél az, hogy a többi fejlesztő is terjeszthesse alkalmazásait a piactéren saját források létrehozásával.

altstore-app-marketplace

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az Apple idestova tizenhat éves történelme alatt azzal magyarázta az eddigi megkötéseket, hogy az alternatív alkalmazás-letöltési lehetőségek komoly biztonsági kockázatot hordoznak magukban. A mögöttes indok ugyanakkor alighanem az App Store-on keresztüli pénzügyi tranzakciók után beszedett zsíros jutalék lehetett, mely egy alternatív alkalmazás-áruházban nem, vagy nem akkora mértékben illeti meg az Apple-t. Hogy kell-e ezután malware-cunamitól tartani és mennyire jogos ez a félelem, arról bővebben is beszélgettünk legutóbbi HWSW Weekly podcastünkben.

A cupertinói cég végül azért így is igyekezett valamennyi kontrollt magánál tartani, így például az alternatív alkalmazás-piactereket valamint az azokra felkerülő applikációkat egyaránt kötelező validáltatni az Apple-lel, amiért a piacterek kötelesek fizetni a cégnek minden piactér-telepítés után 50 eurócentet, illetve ugyanekkora összeget minden, alternatív forrásból letöltött alkalmazás után, amennyiben a letöltések száma meghaladja az egymilliót. Éppen a költségesség lehet az egyik oka annak, hogy egyelőre még nem látni túl sok alternatív appboltot, a fejlesztőknek hosszútávon fenntartható megoldást kell kitalálniuk.

A régi AltStore-t például már több mint egymillió alkalommal töltötték le, ez pedig ennyiszer 50 eurócentet jelentene. A Mobivention tagsági csomagokon keresztül az ügyfelekre hárította az úgynevezett Core Technology Fee-t (CTF), az AltStore pedig láthatóan a Patreon-integrációval tervez.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról