Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. április 16. 12:11

Már el is kellett távolítani az App Store-ba felkerült első emulátort

Nagyjából egy évtizedbe telt, hogy az Apple enyhítette az App Store szabályait a retró játékkonzol-emulátorok tiltásával kapcsolatban. Komikus, hogy a cég által jóváhagyott első emulátort, a iGBA-t  néhány nappal az elérhetővé válása után már el kellett távolítani szerzői jogok megsértése miatt.

Alig egy napot élt meg az iGBA nevű Game Boy emulátor az App Store-ban, ameddig az almás cég el nem távolította a kínálatból gyanús aktivitás miatt. A szoftver az elsők között élt az új szabályok jelentette lehetőséggel, miután az uniós szabályozók arra utasították a céget, hogy adjon teret az alternatív alkalmazáspiacoknak, és egyben kinyílt a kapu, hogy a hivatalos boltba HTML5 alkalmazások, streamelt játékok és retro konzolok emulátorai is felkerülhessenek.

Az iOS alatt Game Boy játékemulátorként működő iGBA valójában a nyílt forráskódú GBA4iOS hirdetésekkel támogatott koppintása volt, ami lehetővé tette a felhasználók számára, hogy a netről letöltött Game Boy Advance és Game Boy Color ROM-okat futtathassák az almás mobiljukon. Az alkalmazást azonban Riley Testut, a GBA4iOS fejlesztőjének engedélye nélkül küldték be az App Store-ba, aki egyébként az AltStore nevű alternatív alkalmazásboltot is üzemelteti.

igba-feature

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Testut a Threadsen közzétett bejegyzésében fejezte ki csalódottságát azzal kapcsolatban, hogy az Apple hamar elfogadta a GBA4IiOS másolatát, ami gyorsan a letöltési listák élére tört, mindeközben az általa fejlesztett emulátor, a Delta egyelőre még parkolópályán áll. A másolat ráadásul sok indokolatlan engedélyt kért a felhasználó követéséhez, ami arra utalt, hogy valójában trackernek szánták – többek közt helyadatokat és más azonosításhoz használható adatokhoz kértek hozzáférést az appkészítők.

Nem sokkal később az Apple eltávolította az iGBA-t, mivel az megsértette az App Store szabályzatának spammelésre és szerzői jogokra vonatkozó irányelveit – lényegében az inkább az Apple-re haragudó Testut oldalára állt, és a bejelentés után megtette a szükséges lépéseket.

A retro játékemulátorok támogatásával ebben a hónapban terjesztette ki intézkedéseit az Apple a DMA-nak való megfelelés érdekében, azzal a figyelmeztetéssel, hogy a játékoknak alkalmazáson belüli vásárlást kell használniuk, ha digitális elemek letöltését kínálják. Bár ez potenciálisan egy újabb bevételi forrást jelenthetne a cupertinóiak számára, az iGBA alkalmazás ingyenes volt és hirdetéseket is tartalmazott, így nem jelentett különösebb veszteséget az eltávolítása.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról