Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. április 17. 12:40

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

Nyilvánosan is hozzáférhetővé vált előfizetéses modellben az Adobe saját AI-asszisztense, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.

Idén van a 25. évfordulója annak, hogy az Egyesült Államok Adóhivatala (IRS) szabványosította az adózási dokumentumok PDF formátumban való benyújtását, ezzel pedig elterjesztette a formátumot, és a PDF fájlok előállításához használható Adobe Acrobat szoftvert. Ez alkalomból az Adobe bejelentette, hogy a béta fázis után általánosan is hozzáférhetővé teszi AI asszisztensét az Acrobat Readeren belül, asztali és webes felületen egyaránt, ami előfizetéses rendszerben havi 4,99 dollárért lesz hozzáférhető kiegészítőként.

Az Adobe szerint a munkafolyamatok egyszerűsítésére fejlesztett generatív AI-asszisztens tömegekhez juttatja majd el a generatív AI-t. Az AI Assistant a hosszú, akár több száz oldalas PDF-ek tartalmát tömören összefoglalja, emellett a dokumentum tartalmára vonatkozó kérdések is feltehetők az asszisztensnek a már jól megszokott párbeszédes formátumban. A releváns kérdésekre mindjárt javaslatokat is tesz a mesterséges intelligencia.

A Readerbe épülő asszisztens továbbá képes lesz majd arra is, hogy a szövegeket a megadott stílusnak és egyéb jellemzőknek megfelelően átírja vagy az átiratra javaslatokat tegyen, illetve megváltoztassa a szöveg terjedelmét illetve formázását.

adobe-ai-assistant-for-pdf

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

A ChatGPT és a hasonló, relatíve régóta működő generatív nyelvi modellekre épülő mesterséges intelligenciák ugyan eddig is képesek voltak a fenti funkciók közül PDF-ek szövegének összefoglalására, ehhez azonban fel kellett tölteni az állományt az OpenAI szervereire, míg az Adobe megoldásánál nem kell külső szolgáltatást igénybe venni. A vállalat azt is megerősítette, hogy beleegyezés nélkül nem tárolja és nem használja fel az ügyfelek adatait AI-asszisztensek képzésére.

A kiegészítő csak angol nyelven érhető el az ingyenes Reader vagy fizetős Acrobat szolgáltatással rendelkező felhasználók számára az egyéni csomagokhoz, a havi 4,99 dolláros korai hozzáférési díj 2024. június 5-ig érvényes. A következő hónapok során várható a további nyelvek támogatása. Idővel az AI Assistant a mobilos Readeren is elérhető lesz, de egyelőre béta verzióban várja az általános bevezetést, ami már szintén küszöbön állhat.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról