:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. december 18. 14:38

Lemondott az Adobe a Figma felvásárlásáról

A szabályozó hatóságok nyomására az Adobe visszalép a felhőalapú tervezőplatform felvásárlására irányuló terveitől, így a 15 hónapja tartó egyezkedésnek nincs gyümölcse.

Miután az Egyesült Királyság és az Európai Unió versenyhatóságai részéről is jelentős nyomás terhelte a tervezett Adobe-Figma üzletet, a két vállalat hétfőn bejelentette, hogy kölcsönösen felmondja a Figma felhőalapú tervezői platform felvásárlásáról szóló 20 milliárd dolláros szerződést. Ennek  eredményeként az Adobe egymilliárd dollár készpénzt köteles fizetni a Figmának bánatpénzként. A grafikai óriáscég szerint "nincs egyértelmű út" az Európai Unió és az Egyesült Királyság trösztellenes szabályozóinak jóváhagyásához.

Shantanu Narayen, az Adobe elnök-vezérigazgatójának nyilatkozata szerint sem az Adobe, sem a Figma nem ért egyet a legutóbbi szabályozási megállapításokkal, és mindkét fél érdekét szolgálja, ha a jövőben egymástól függetlenül haladnak előre. Narayen úgy fogalmaz: az Adobe és a Figma közös elképzelése volt a kreativitás és a termelékenység jövőjének újradefiniálása, de a későbbiekben más piaci lehetőségek felé fordulnak.

shutterstock_2232613289

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nagy-Britannia versenyfelügyeleti szerve (CMA) november végén közölte álláspontját, miszerint a Figma 20 milliárd dolláros felvásárlása torzítaná a versenyt a tervezőeszközök piacán. A Verseny- és Piacfelügyeleti Hatóság szerint az ügylet megsemmisíti a versenyt, csökkentheti az innovációt és eltávolíthatja a színről a Figmát, mint az Adobe Photoshop és Illustrator termékeit fenyegető veszélyt. 

A CMA december 19-ig kért válaszokat az Adobe-tól és a Figmától. Az üzlettől való elállásról szóló hírt megelőzően a brit versenyfelügyelet hétfőn közölte, hogy az Adobe nem javasolt jogorvoslatokat a felvásárlással kapcsolatos szabályozási aggályok megoldására. 

Az Európai Bizottság november végén küldött kifogásközlést, miután a mélyreható vizsgálat során arra jutott, hogy a Figma tervezett felvásárlása csökkentheti a versenyt az interaktív terméktervező szoftverek és más kreatív tervező szoftverek globális piacain.

Az Adobe tavaly szeptemberben jelentette be felvásárlási szándékát a Figma tervezőszoftverre, és eredetileg arra számított, hogy még az idei év végéig sikerül pontot tenni az ügy végére. Ez lehetett volna az Adobe fennállásának legnagyobb akvizíciós ügylete, a csúcsot a Marketo 2018-as bekebelezése tartja a maga 4,75 milliárd dolláros vételárával. Ezt a Macromedia 2005-ös felvásárlása előzte meg, mely akkor 3,4 milliárd dollárt ért. 

A tervezett üzlet aktuálissá tett egy mélyebben lapuló problémakört is a technológiai összeolvadásokkal és felvásárlásokkal kapcsolatban. Korábbi cikkünkben azt írtuk: ha a hatóságok engedélyezik az Adobe számára a Figma birtokba vételét, éles teszt lesz arra vonatkozóan, hogy levontak-e különösebb tanulságokat a korábbi bekebelezésekből, és mit kezdenek azzal, hogy a technológiai ipar néhány nagy szereplő kezében koncentrálódik. Amennyiben csont nélkül átment volna az ügylet, azt mutatta volna, hogy a technológiai vállalatoknak továbbra sem kell különösebben tartaniuk a szabályozóktól.

A történet végül igazolta, hogy az uniós és brit szabályozók képesek akkora nyomást gyakorolni, hogy egy amerikai óriáscég elálljon egy több milliárd dolláros bekebelezéstől.

Cikkünk frissül...

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 00:16

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.