:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. április 16. 09:18

Japánban nő ki az OpenAI új irodája

Napjaink legforróbb AI-startupja megnyitja negyedik irodáját, ezúttal Japánban, ahol a helyi vállalkozások és szervezetek számára egy egyedi, japán nyelvre szabott GPT-4 modellt is elérhetővé tesz.

Első ázsiai irodájának megnyitásával erősít globális jelenlétén a ChatGPT-t fejlesztő OpenAI, aminek élére Tadao Nagasakit jelölte ki elnökként. Nagasaki előtte 12 évig az Amazon Web Servicesnél vezette a cloud computing divíziót. Tokiót főleg a technológia, a szolgáltatási kultúra erőssége és az innovációt ösztönző közössége miatt választotta ki a startup, a régió iránti elkötelezettségét bizonyító első lépései közt pedig korai hozzáférést fog biztosítani a helyi vállalkozások számára egy kifejezetten japán nyelvre optimalizált egyedi GPT-4 modellel.

A cég közleménye szerint az egyedi modell az alapmodellhez képest háromszor gyorsabban és jobb minőségben fordít majd és állít elő japán szövegeket, aminek főleg olyan japán cégek élvezhetik előnyeit, mint a Daikin és a Toyota, emellett több helyi önkormányzat is aktívan alkalmazza a ChatGPT-szolgáltatást a hatékonyság növelésére.

japan

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A lépés több okból is jelentős: egyrészt egyértelművé teszi, hogy a cégnek komoly üzleti tervei vannak Japánban, másrészt rávilágít arra, hogy az OpenAI-nak a további terjeszkedéshez honosítania kell technológiáját a különböző nyelveken. A helyi piacon azonban riválissal is számolni kell: a japán SoftBank tavaly indította el az SB Intuitions projektet, aminek keretében natív japán nyelven működő, nagy nyelvi modellekre épülő generatív AI szolgáltatásokat fejleszt nagyvállalati ügyfelek számára.

A többek közt Microsoft által támogatott AI-startup magánpiaci értékelése mára állítólag megközelíti a 100 milliárd dollárt, világszerte 1200 alkalmazottja van, így időszerűnek tűnik skálázni a vállalatot a kereslet fényében. A San Franciscó-i központtal rendelkező OpenAI tavaly nyitotta meg első nemzetközi irodáját Londonban, majd néhány hónappal később egy újabbat Dublinban. Így Tokió a negyedik globális iroda, és egyben az első telephely az ázsiai térségben.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 30. 01:51

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.