:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. április 15. 13:00

Szétrobbantaná az Epic a Google Play Áruház kapuit

Az Epic Games kontra Google perben tavaly decemberben kihirdetett ítélet után a jogorvoslati lehetőségekről még mit sem lehetett tudni eddig. A játékstúdió nem követelt pénzbeni kártérítést, ellenben megreformálná a Play Áruház eddigi gyakorlatait. A legfrissebb beadványokból kiderül, miként.

Már négy éve, hogy az Epic Games hadjáratot indított a Google és az Apple ellen, miután a két vállalat kiebrudalta a kiadó népszerű Fortnite battle royale játékát mobilos alkalmazásboltjaiból annak apropóján, hogy a cég egy a platformgazdák saját rendszereit megkerülő, saját alkalmazáson belüli fizetési opciót is bevezetett. A Google-lel való csörtében tavaly december 11-én tette nyilvánossá ítéletét az amerikai esküdtszék: a bíróság szerint a keresőóriás valóban monopol helyzetet élvez a Google Play alkalmazásbolttal és a Google Play Billing számlázási rendszerrel az androidos alkalmazás-terjesztési és az alkalmazáson belüli számlázási szolgáltatások piacán.

James Donato körzeti bíró szerint a keresőcég versenyellenes gyakorlata miatt az Epic kárt szenvedett, és indokolatlanul magas az alkalmazásfejlesztők felé számított 30 százalékos jutalék. Az Epic Games szerint az ítélet minden alkalmazásfejlesztő és felhasználó számára fontos győzelem, mivel bizonyítja, hogy a Google visszaél saját helyzetével és elfojtja a versenyt az innováció lassítása mellett.

Az Epic következő lépésként csütörtökön javaslatot terjesztett elő a szövetségi bírónak többek közt azzal a kéréssel, hogy kötelezze a Google-t a Play Áruház megnyitására, miután decemberben már egyértelműen kimondta, hogy a keresőcég visszaél dominanciájával Android platformon.

A beadványban a cég javasolja, hogy a Google olyan módon tegye lehetővé az alternatív harmadik féltől származó alkalmazásboltok használatát, mintha az csak a Play Áruház lenne: a felhasználók bárhonnan, bármiféle közbeavatkozás nélkül tölthessenek le alkalmazásokat anélkül, hogy a keresőcég ijesztő figyelmeztetésekkel próbálná eltántorítani őket az alternatív forrásoktól.

epicgoogle

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A további javaslatok arra irányulnak, hogy a cég ne kössön olyan megállapodásokat, amelyek elriaszthatják a többi vállalatot a rivális alkalmazásboltok használatától. Emellett minden fejlesztő számára legyen adott az Android API-khoz való hozzáférés, a Google hat évre engedélyezze a harmadik féltől származó alkalmazásboltok számára a hozzáférést a Google Play alkalmazáskatalógusához, és tegye lehetővé az alkalmazásfrissítéseket is.

Az Epic javaslatának második része arról szól, hogy korlátozza a Google-t a versenyellenes díjak és egyéb sarcok kiszabásában. A játékstúdió szerint a keresőcégnek lehetővé kell tennie a fejlesztők számára a preferált fizetési mód kiválasztását is anélkül, hogy magas díjakat kellene fizetniük jutalék formájában, ugyanakkor lehetővé kell tennie a fejlesztők számára, hogy a felhasználókat alkalmazásból webhelyre irányíthassák a játékon belüli tartalmak vásárlásához. A javasolt rendelkezés a felhasználó által használt számlázási mód szabadabb megválasztását is célul tűzi ki, és azt szeretné elérni, hogy a Google ne korlátozhassa a fizetési lehetőségeket sem webhelyen, sem magában az alkalmazásokban.

Donato egyébként nem köteles eleget tenni az Epic javaslatainak, de ő dönt arról, hogy a javaslatok közül melyik kerüljön majd bele a végleges végzésbe, ami minden bizonnyal egy elhúzódó folyamat végén hozhat eredményt a gyakorlatban. A Google ugyanis az ítélet kihirdetésekor tagadta, hogy bármiféle jogsértést követett volna el, és bejelentette, hogy fellebbezést tervez a trösztellenes esküdtszék decemberi ítélete ellen, így külön megtámadhatja a Donato által elrendelt reformokat, amelyek évekre elhúzhatják az ügyet. A keresőcégnek május 3-ig kell reagálnia az Epic által javasolt végzésre.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 29. 20:01

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.