Szerző: Koi Tamás

2024. április 12. 10:26

Készül az Apple válasza az AI PC hype-ra

A Bloomberg értesülései szerint még idén év végén, illetve jövő év elején piacra dobja megújult Mac és MacBook számítógépeit az Apple. Az új gépek már a cég M4 processzorára épülnek majd, melynél már kifejezetten az AI-számításokra gyúr rá a társaság.

Javában készülődik az Apple-nél a teljes Mac-széria frissítése, mely leginkább a saját tervezésű, M-sorozatú rendszerprocesszor negyedik generációjának megjelenése miatt bírhat komoly jelentőséggel. Az Arm-alapú M4 chip a Bloomberg mindig jól értesült bennfentese, Mark Gurman szerint már gyakorlatilag kész van, az első, ilyen processzorral ellátott Macintosh számítógépek megjelenése pedig az év végén várható.

Az új lapkák - melyek tömeggyártása rövidesen elkezdődik - képességei kapcsán az Apple várhatóan a nagyobb teljesítményű AI-feldolgozóegységeket emeli majd ki, válaszul arra, hogy az Intel és a Microsoft egyaránt óriási felhajtást csinál az "AI PC"-knek, melyek a cégek szerint a személyi számítógépek új korszakát hozzák el.

macbook_pro

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Az AI PC-k egyik jellemzője, hogy olyan processzorokat tartalmaznak, melyek az AI-feladatok gyorsítására hivatott NPU-magokkal (Neural Processing Unit) rendelkeznek. Ilyen NPU egység egyébként az Apple összes M-sorozatú chipjében megtalálható a kezdetek óta (az Ultra változatokban 32 magos, a sima, a Pro és Max chipekben 16 magos változatban). Az Apple az M4 esetében várhatóan vagy a magok számát vagy azok számítási teljesítményét emeli majd meg - esetleg mindkettőt egyszerre.

Gurman szerint az M4 az elődökhöz hasonlóan legalább három változatban láthat majd napvilágot, a legkisebb teljesítményű változat kódneve Donan, a közepes (vélhetően Pro jelzésű) kiadás a Brava nevet viseli, a legnagyobb teljesítményű variáns (ez lehet a Max) pedig a Hidra kódnevet kapta.

Az M4 chipek jórészt az eddigi gyakorlat szerint oszlanak majd meg a különböző Mac és MacBook Pro/Air modellek között, ám a Hidra a pletykák alapján csak a Mac Pro modellekbe kerülhet majd bele.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról