:

Szerző: Koi Tamás

2023. október 31. 11:34

Legfeljebb az Intel vagy a Qualcomm félhet az Apple M3-tól

Tegnap lerántotta a leplet vadonatúj rendszerprocesszorairól az Apple, mely tőle szokatlan időzítéssel, amerikai keleti-parti idő szerint este nyolc órakor tartotta "Scary Fast", azaz "ijesztően gyors" fedőnevű eseményét.

Ijesztően gyors - ezzel a jelzős szerkezettel vezette fel tegnap esti bemutatóját az Apple, mely leginkább a közeli halloween-ünnep miatt adhatta az eseménynek ezt a nevet, ugyanakkor kikacsintás is lehet az iparágnak arra vonatkozóan, hogy a cupertinói cég a személyi számítógépekbe és munkaállomásokba szánt rendszerprocesszorok képességeit illetően képes lehet ráhozni a frászt a konkurenciára.

Az online eseményen a várakozások szerint bejelentették a cég új ARM-os rendszerprocesszorait, az M3 sorozat három tagját (a megszokott névadási gyakorlat szerint M3, M3 Pro és M3 Max), valamint a rájuk épülő új hordozható és asztali Maceket. Az új processzorok abból a szempontból máris kuriózumnak, illetve világelsőnek számítanak, hogy ezek az első olyan PC-kben alkalmazott chipek, melyek 3 nanométeres gyártástechnológiával készültek.

Az új processzorok teljesítményét leginkább az M1 sorozat tagjaihoz hasonlította a rendezvényen az Apple, ezzel egyszersmind jelezve, hogy azok a tavaly illetve idén piacra került M2/Pro/Max lapkákhoz képest nem hoznak komolyabb áttörést, jóllehet a legtöbb újítást kapott grafikus feldolgozóegység minden korábbi szériával összehasonlítva tartalmaz fejlesztéseket (hardveres gyorsítású ray-tracing, mesh shading).

apple_m3

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Az új család három tagja közül a legkisebb teljesítményű M3 egy nyolcmagos CPU-t (négy nagy teljesítményű és négy energiatakarékos ARM-maggal) és egy tízmagos GPU-t kapott, a chip ezzel összességében 31 százalékkal gyorsabb a CPU-teljesítményt illetően az M1-hez képest. Hogy az Apple pontosan milyen metrika szerint számolja a gyorsulást, azt továbbra sem kötötte a nyilvánosság orrára cég.

Az M3 Pro 12-magos CPU-t és 18-magos GPU-t kínál (előbbi 6-6 felosztással), mely az egyszálas műveleteknél 30%-os CPU-teljesítménytöbbletre képes az M1 Próhoz képest, míg a csúcskategóriás M3 Max 16 CPU-magot (12-4 felosztással) és 40 GPU-magot vonultat fel, és az Apple szerint akár 50%-kal gyorsabb az M1 Maxhoz képest.

Az új termékvonal esetén nem maradhatott ki az AI-feldolgozóegység, a Neural Engine tuningja sem, ez a gyártó szerint legfeljebb 60%-kal gyorsult az M1-sorozatú processzorokban lévő megoldásokhoz képest.

Új szelek fújnak a PC-piacon


Az új processzorsorozat megjelenése abból a szempontból mindenképpen meghatározó, hogy az ARM-alapú PC-s processzorok szegmensében most kaphat először komoly kihívót az Apple a Qualcomm személyében, mely jövőre dobja piacra a nagyjából egy hete bejelentett Snapdragon X Elite lapkáját, melyet az x86-os megoldásokkal összemérhető teljesítményű, ugyanakkor azokhoz képest lényegesen energiatakarékosabbnak szánt megoldásnak szán.

A nagy processzorgyártók közül éppen az Apple sikereit látva (a cég 2020 óta, vagyis az x86-ARM váltást követően megduplázta a Macek eladásait) az Nvidia és az AMD is egyre inkább lát fantáziát az ARM-alapú PC-k szegmensében, némi redmondi ráhatásra, ami a PC-s processzorok mezőnyében kiélezettebb versenyt hozhat a következő években.

m3_macbookpro

Az Apple tegnap az új M3 lapkákra épülő új Mac konfigurációkat is bejelentett, így jönnek az M3-alapú, 14 és 16 hüvelykes Macbook Pro-k, és egy új, 24 hüvelykes kijelzővel ellátott iMac - utóbbi érdekessége, hogy ez a sorozat nem kapta meg az M2-szériás rendszerprocesszorokat.

Az új Macbook Pro modellek induló ára a 8 GB memóriát (!) tartalmazó M3-as konfigurációnak köszönhetően csökkent Magyarországon, így a legolcsóbb 14 hüvelykes modell 999990 forint helyett 799990 forinttól érhető el, de a 16"-es változat a legerősebb konfigurációban továbbra is nyomatékosítja, hogy professzionális felhasználás a cél, hiszen a gép 10 forint híján 3.6 millió forintba kerül.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 3. 15:02

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.