:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. április 11. 09:20

Durván bepörgött az iPhone-gyártás Indiában

Már minden hetedik iPhone Indiában készül, így duplázódott az indiai termelés az előző pénzügyi évhez képest. Az Apple lakóházak építésével is támogatná az Indiában foglalkoztatottakat.

A legfrissebb jelentés alapján már minden hetedik iPhone Indiában készül, mely azt mutatja, hogy az Apple-nek sikerült jelentősen felgyorsítania a termelést az országban, miközben a Kínától való kitettsége csökkentésén dolgozik. Tim Cook, az Apple első embere tavaly áprilisban még arról beszélt, hogy míg 2021-ben az iPhone-oknak csupán 1%-a készült Indiában, addig ezt 5-7% közé sikerült feltornázni tavaly tavaszra, innen sikerült mostanra elérni a 14 százalékot. A Bloomberg jelentése szerint az Apple 14 milliárd dollár értékben szerelt össze iPhone-okat Indiában a 2024-es pénzügyi évben, miközben megduplázta az indiai termelést az előző pénzügyi évhez képest.

Az Indiában zajló összeszerelésen eddig három beszállító dolgozott, így 67 százalékban a Foxconn, 17 százalékban a Pegatron és 14 százalékban a Wistron/Tata között oszlott meg. Idő közben a Winstron kilépett a folyamatból, és a szorosabban együttdolgozó Pegatron és Tata közül utóbbi átveheti a Pegatron egyetlen iPhone-összeszerelő-gyárának működtetését a jövőben, így a lista kétszereplősre rövidülhet.

indiaiphone

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az indiai gyártás meglendülésével az Apple és beszállítói új lakóépületek építését is tervezik a személyzet számára. Arról nincsenek hivatalos adatok, hogy a cég jelenleg hány embert foglalkoztathat Indiában, de a helyi Business Standard szerint az Apple közvetlenül 150 000 új munkahelyet teremtett az országban az elmúlt két és fél évben.

India mára a világ legnépesebb országaként egyszerre jelent óriási felvevőpiacot, emellett gyártás diverzifikálási lehetőséget az Apple és más, technológia gyártók számára. A sino-amerikai gazdaságpolitikai konfliktus, illetve a merev kínai vezetésből eredő hátrányok kivédekezése érdekében egyre több nyugati cég helyezi át gyártókapacitásának egy részét Indiába.

A helyi kormányzat tavaly arról beszélt, hogy az Apple-lel kötött megállapodásokra hivatkozva, középtávon a teljes, globális iPhone-gyártókapacitás negyede költözhet Indiába, elemzők szerint ez meglehetősen ambiciózus célnak tűnik, sokkal reálisabb elképzelés lehet hosszútávon a 10-15%-os részarány. Piaci szakértők szerint  ahhoz, hogy India mind felvevőpiacát, mind pedig a gyártást tekintve az "új Kína" legyen az Apple számára, legalább egy évtizednek kell eltelnie, részben mivel a beszállítók jelentős része továbbra is Kínában található, emellett a kínai logisztikai háttér jelenleg összehasonlíthatatlanul jobb az indiainál.

Az Apple és más, hasonló szegmensben működő cégek számára ugyanakkor legalább a gyártás diverzifikálása az utóbbi években elemi érdekké vált, amit Kína és az Egyesült Államok egyre feszültebbé váló viszonya, valamint Kína Tajvan-politikája, illetve a kínai vezetés koronavírus-járvánnyal kapcsolatos, még tavaly is tapasztalható zéró tolerancia intézkedéseiből fakadó hátrányok egyszerre indokolnak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 30. 00:56

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.