:

Szerző: Koi Tamás

2024. február 21. 10:29

Varázsütésre duplájára nőtt az iPhone 15 akku-élettartama

Egyik napról a másikra duplájára nőtt az iPhone 15 sorozat akkumulátorának életciklusa az Apple terméktámogatási oldala szerint, méghozzá anélkül, hogy a gyártó érdemi változtatást hajtott volna végre a szoftveren vagy a hardveren.

Az Apple a batterygate-botrány óta meglehetősen transzparens módon igyekszik tájékoztatni vásárlóit a készülékeibe, így elsősorban az iPhone-okba épített lítiumion-akkumulátorok kapacitásáról és várható élettartamáról. Ezek az áramforrások köztudottan nem örökéletűek, a technológia sajátosságainak köszönhetően fokozatosan csökken energiatárolási képességük - de az Apple most megtalálta a módját annak, hogy varázsütésre feltornássza ezt a paramétert, legalábbis papíron.

A cég terméktámogatási weboldala alaposan részletezi, hogy az iPhone-ok akkumulátora normál körülmények között az eredeti kapacitás legalább 80%-át el kell hogy érjék bizonyos töltési ciklust követően is - ez eddig egységesen 500 ciklust jelentett az összes Apple okostelefonnál, kedden azonban a cég megváltoztatta a dokumentumot, mellyel az új iPhone 15 szériánál 1000 ciklusra növelte ezt az élettartam-paramétert.

iphone_15_charging

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az Apple azután változtatta meg a terméktámogatási oldalon található leírást, hogy a készülékeket újból valós használati körülményeket szimuláló teszteknek vetették alá, melyek állítólag a vártnál jóval kedvezőbb eredményekkel szolgáltak. A cég ugyanakkor nyitva hagyta a lehetőségét annak, hogy korábbi típusok esetében is újrakalkulálják a várható élettartamot, így könnyen elképzelhető, hogy rövidesen más szériáknál is felfelé korrigál a gyártó.

A paraméterek varázsütésszerű javulása kísértetiesen egybecseng azzal az EU-s törekvéssel, mely a veszélyes elektronikai hulladék mennyiségének visszaszorítása érdekében hosszabb élettartamú eszközök gyártását és forgalmazását írja elő a piaci szereplők számára.

E törekvés részeként jövő nyártól a nagyobb háztartási gépekhez és televíziókhoz hasonlóan egyebek melett az okostelefonok is energiacímkével lesznek ellátva, melyeknél már a legrosszabb hatékonyságot jelző kategória esetén is minimum 800 töltési ciklusig kell tartania az akkumulátornak az újkori kapacitás legalább 80%-át.

A lítiumion-akkuk élettartamának megőrzése ugyanakkor jelentős mértékben múlik a felhasználón, illetve a felhasználási körülményeken is, így sem a túl hideg, sem a túl meleg környezeti hőmérséklet nem ideális az akkukban zajló kémiai reakciók szempontjából. A kifejezetten forró körülmények pedig az áramforrás halálos ellenségének számítanak, így erősen ellenjavallt például nyílt napsütésben tárolni és tölteni egy ilyen akkumulátorral ellátott telefont.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 20:26

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.