:

Szerző: Koi Tamás

2024. április 9. 11:06

2024 az Arm-os PC-k éve lesz

Sok-sok évnyi lényegében sikertelen próbálkozás idén végre igazán beindulhat az Arm-alapú PC-k szekere, legalábbis így látja most a Microsoft, mely a Qualcomm legújabb csúcsprocesszorára épülő első PC-ket a jövő hónapban mutathatja be.

Az Arm architektúráira épülő PC-k piacán eddig jóformán egyetlen gyártónak, az Apple-nek termett babér, miután a cég 2020-ban szakított első számú processzorbeszállítójával, az Intellel, majd saját tervezésű, Arm-alapú M-sorozatú processzorait építette a Macekbe. 

A váltás nem volt minden előzmények nélkül az iparágban, hiszen a Microsoft addigra már legalább egyszer nekifutott a Windows on Arm vonalnak saját Surface gépeivel, melyekhez az okostelefon-piac első számú partnere, a Qualcomm szállította a rendszerprocesszort.

Az eddigi próbálkozások rendre kudarcot vallottak, egy a The Verge birtokába jutott belső feljegyzés szerint ugyanakkor a Microsoft ezúttal határozottan meg van róla győződve, hogy a tavaly ősszel bemutatott Qualcomm Snapdragon X Elitre SoC-ra épülő Surface gépek olyan teljesítményre lesznek képesek, melyek az Apple megoldásaival minden tekintetben összemérhetők lesznek.

surface_4

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Qualcomm a tavaly októberi bejelentés során szintén szuperlatívuszokban beszélt az új központi egységről, mely természetesen már NPU-val, azaz AI-számításokat végző feldolgozóegységgel is rendelkezik. A 12 Oryon-magot tartalmazó, 4 nanométeres gyártástechnológiával készülő megoldás a vállalat szerint lényegében az összes, jelenleg piacon lévő Apple, AMD és Intel lapkát túlszárnyalja valamilyen metrika alapján (egyutas, többutas számítási teljesítmény, GPU teljesítmény, áramfogyasztás).

A belső dokumentumokban a Microsoft nem is feltétlenül a nyers teljesítményt emeli ki, hanem az x64-emuláció fejlettségét - nem véletlenül. A nem natív kódok futtatása eddig a Windows on Arm -alapú rendszerek achilles-sarkának számított, ezen a téren szintén jelentős javulás várható a Snapdragon Elite X-nek köszönhetően, így az új Surface PC-k a redmondiak szerint az Apple Rosetta 2 emulátoránál hatékonyabbak lehetnek, ami az Arm-os PC-k jövőbeni sikerének egyik kulcsa lehet.

A Microsoft május 20-án mutatja be az új Arm-os PC-termékcsaládot, ahol vélhetően kiderülnek egyéb, jelenleg még nem ismert részletek a platformról, így egyebek mellett az a nem elhanyagolható paraméter, hogy a Qualcomm chipjére épülő Surface gépek mennyi ideig képesek akkumulátorról üzemelni - e paraméterüket tekintve az Apple MacBookjai egyelőre nemigen találnak legyőzőre az iparágban.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 29. 20:26

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.