Szerző: Koi Tamás

2024. március 27. 10:38

A Copilot gomb után jönnek az AI PC-k

Új korszak köszönthet be a személyi számítógépek piacán, jönnek az AI PC-k, melyekről az elnevezésükön kívül egyelőre vajmi keveset tudni, mindenesetre jól látszik, hogy mind a komponensgyártók, mind a Microsoft ezzel igyekszik új lendületet adni a stagnáló PC-piacnak.

A mesterséges intelligencia hype nem kerüli el a PC-k szegmensét sem, a gyártók és a komponensbeszállítók a Microsofttal karöltve láthatóan részben ebben látják a gyengén muzsikáló piac fellendítésének lehetőségét.

Bár egyelőre nem sok konkrétum derült ki arról mit is fognak tudni az úgynevezett "AI PC"-k, az Intel már megküldte OEM partnereinek, hogy mely kritériumoknak kell megfelelniük, ha termékeiket ebbe a kategóriába szeretnék sorolni.

ai_pc

Nem különösebben meglepő módon az AI PC-k valamilyen, CPU és GPU mellett NPU-t is tartalmazó Intel Core processzorral (jelenleg a Meteor Lake kódnevű egységek az egyedüliek ezek közül) kell érkezzenek.

Szintén feltétel, hogy az operációs rendszer integráltan tartalmazza a Microsoft Copilotját, illetve a PC billentyűzetén legyen egy dedikált gomb a redmondi cég AI asszisztensének eléréséhez.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Microsoft egyébként éppen a múlt héten mutatta be első Surface számítógépeit, melyeken már megtalálható a Copilot gomb. A lépés szimbolikusan úgy is értelmezhető, hogy a Copilot tényleg a Windows jövőjének alapvető részévé válik, akár csak évtizedekkel ezelőtt a Start menü gombja. Azon országokban, ahol a Copilot egyelőre nem érhető el, a billentyű a Windows keresést indítja el. 

A Microsofton túl a Lenovo, a Dell és a HP is bejelentett Copilot gombokkal felszerelt Windows 11-es laptopokat. A billentyű elhelyezése változó lehet OEM-enként és a különböző piacokon, de alapvetően a Windows billentyű mellett bevezetett menübillentyűt (alkalmazásbillentyűt) váltja le.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról