Szerző: Asztalos Olivér

2021. november 10. 13:17

Megérkezett a Windows 11 SE és a Surface Laptop SE

Bemutatta az oktatási intézményeket célzó Windows 11 kiadását, illetve az ahhoz passzoló Surface Laptopot a Microsoft.

A cloud-first operációs rendszernek aposztrofált SE a Windows 11 Home verziójára alapoz, amelyet az egyszerűbb karbantartás égisze alatt egyszerűsített a Microsoft. Ennek megfelelően a Microsoft Store alapértelmezetten tiltva van, így a PC-kre nehezebben lehet telepíteni a nem kívánatos alkalmazásokat. Bár a x86/Win32-es alkalmazások futtatására lehetőséget kínál a Windows 11 SE, értelemszerűen erre is csak az adminisztrátorok segítségével nyílik mód, ráadásul így is csak meglehetősen limitált kínálatból.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A több ponton lecsupaszított rendszerre csak különféle tartalomszűrő, tesztelési, hozzáférhetőségi (accessibility), osztálytermi kommunikációs, böngészős, illetve alapvető menedzsmentes és diagnosztikai alkalmazások telepíthetőek. A kategóriákon kívüli alkalmazásokat nem lehet engedi felrakni a rendszer. Az egyetlen kvázi kivételt a webes appok jelentik, amit alapértelmezetten nem szűr a Windows 11 SE. Mindezek mellett a különféle beállítási lehetőségek is erősen korlátozottak, így a diákok nem okozhatnak olyan egyszerűen kárt a szoftverben.

surface_se

Az operációs rendszer mellé kifejezetten olcsó PC-t kínál a Microsoft. A Surface Laptop SE kétmagos Intel Celeron N4020, vagy négymagos N4120 processzorral kérhető. A CPU mellé 4 vagy 8 gigabájt RAM, illetve 64 GB vagy 128 GB eMMC flash-alapú háttértár választható. A viszonylag kicsi, 11,6 hüvelykes kijelzőpanel HD (1366x768) felbontású. Csatlakozókat tekintve be kell érni egy-egy USB Type-C és Type-A aljazttal, amit egy jack aljzat egészít ki. A szerény konfiguráció kezdőárát nettó 250 dollárban szabta meg a Microsoft.

A Windows 11 SE és Surface Laptop SE párosa elsősorban a Chrome OS-nek és a Chromebookoknak jelenthet majd versenytársat az (amerikai) oktatási piacon. A Chrome OS nem egy általánosan népszerű operációs rendszer, van azonban egy speciális réspiac, ahol a szoftverre építő Chromebookok tarolnak: az Egyesült Államok általános- és középiskoláiban. Ezek az intézmények az elmúlt években nagy ütemben vezették be a Chrome OS-t, a Chromebookokat, a Google-féle felügyeleti rendszert, a G Suite-et és a Classroomot, hála a PC-k rendkívül kedvező árának. A nagy kérdés, hogy újabb próbálkozásával a Microsoftnak sikerül-e kifogni a szelet a Google vitorlájából.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.

bigscreen

10

Nagyot álmodik képernyőből a Yettel

2024. április 17. 09:58

A cég 5G-s hálózata tulajdonképpen a legjobb az országban, a piaci számokban azonban ez egyelőre kevéssé látszik.