Szerző: Asztalos Olivér

2021. november 10. 13:17

Megérkezett a Windows 11 SE és a Surface Laptop SE

Bemutatta az oktatási intézményeket célzó Windows 11 kiadását, illetve az ahhoz passzoló Surface Laptopot a Microsoft.

A cloud-first operációs rendszernek aposztrofált SE a Windows 11 Home verziójára alapoz, amelyet az egyszerűbb karbantartás égisze alatt egyszerűsített a Microsoft. Ennek megfelelően a Microsoft Store alapértelmezetten tiltva van, így a PC-kre nehezebben lehet telepíteni a nem kívánatos alkalmazásokat. Bár a x86/Win32-es alkalmazások futtatására lehetőséget kínál a Windows 11 SE, értelemszerűen erre is csak az adminisztrátorok segítségével nyílik mód, ráadásul így is csak meglehetősen limitált kínálatból.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A több ponton lecsupaszított rendszerre csak különféle tartalomszűrő, tesztelési, hozzáférhetőségi (accessibility), osztálytermi kommunikációs, böngészős, illetve alapvető menedzsmentes és diagnosztikai alkalmazások telepíthetőek. A kategóriákon kívüli alkalmazásokat nem lehet engedi felrakni a rendszer. Az egyetlen kvázi kivételt a webes appok jelentik, amit alapértelmezetten nem szűr a Windows 11 SE. Mindezek mellett a különféle beállítási lehetőségek is erősen korlátozottak, így a diákok nem okozhatnak olyan egyszerűen kárt a szoftverben.

surface_se

Az operációs rendszer mellé kifejezetten olcsó PC-t kínál a Microsoft. A Surface Laptop SE kétmagos Intel Celeron N4020, vagy négymagos N4120 processzorral kérhető. A CPU mellé 4 vagy 8 gigabájt RAM, illetve 64 GB vagy 128 GB eMMC flash-alapú háttértár választható. A viszonylag kicsi, 11,6 hüvelykes kijelzőpanel HD (1366x768) felbontású. Csatlakozókat tekintve be kell érni egy-egy USB Type-C és Type-A aljazttal, amit egy jack aljzat egészít ki. A szerény konfiguráció kezdőárát nettó 250 dollárban szabta meg a Microsoft.

A Windows 11 SE és Surface Laptop SE párosa elsősorban a Chrome OS-nek és a Chromebookoknak jelenthet majd versenytársat az (amerikai) oktatási piacon. A Chrome OS nem egy általánosan népszerű operációs rendszer, van azonban egy speciális réspiac, ahol a szoftverre építő Chromebookok tarolnak: az Egyesült Államok általános- és középiskoláiban. Ezek az intézmények az elmúlt években nagy ütemben vezették be a Chrome OS-t, a Chromebookokat, a Google-féle felügyeleti rendszert, a G Suite-et és a Classroomot, hála a PC-k rendkívül kedvező árának. A nagy kérdés, hogy újabb próbálkozásával a Microsoftnak sikerül-e kifogni a szelet a Google vitorlájából.

a címlapról