Szerző: Asztalos Olivér

2021. november 10. 13:17

Megérkezett a Windows 11 SE és a Surface Laptop SE

Bemutatta az oktatási intézményeket célzó Windows 11 kiadását, illetve az ahhoz passzoló Surface Laptopot a Microsoft.

HIRDETÉS

A cloud-first operációs rendszernek aposztrofált SE a Windows 11 Home verziójára alapoz, amelyet az egyszerűbb karbantartás égisze alatt egyszerűsített a Microsoft. Ennek megfelelően a Microsoft Store alapértelmezetten tiltva van, így a PC-kre nehezebben lehet telepíteni a nem kívánatos alkalmazásokat. Bár a x86/Win32-es alkalmazások futtatására lehetőséget kínál a Windows 11 SE, értelemszerűen erre is csak az adminisztrátorok segítségével nyílik mód, ráadásul így is csak meglehetősen limitált kínálatból.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A több ponton lecsupaszított rendszerre csak különféle tartalomszűrő, tesztelési, hozzáférhetőségi (accessibility), osztálytermi kommunikációs, böngészős, illetve alapvető menedzsmentes és diagnosztikai alkalmazások telepíthetőek. A kategóriákon kívüli alkalmazásokat nem lehet engedi felrakni a rendszer. Az egyetlen kvázi kivételt a webes appok jelentik, amit alapértelmezetten nem szűr a Windows 11 SE. Mindezek mellett a különféle beállítási lehetőségek is erősen korlátozottak, így a diákok nem okozhatnak olyan egyszerűen kárt a szoftverben.

surface_se

Az operációs rendszer mellé kifejezetten olcsó PC-t kínál a Microsoft. A Surface Laptop SE kétmagos Intel Celeron N4020, vagy négymagos N4120 processzorral kérhető. A CPU mellé 4 vagy 8 gigabájt RAM, illetve 64 GB vagy 128 GB eMMC flash-alapú háttértár választható. A viszonylag kicsi, 11,6 hüvelykes kijelzőpanel HD (1366x768) felbontású. Csatlakozókat tekintve be kell érni egy-egy USB Type-C és Type-A aljazttal, amit egy jack aljzat egészít ki. A szerény konfiguráció kezdőárát nettó 250 dollárban szabta meg a Microsoft.

A Windows 11 SE és Surface Laptop SE párosa elsősorban a Chrome OS-nek és a Chromebookoknak jelenthet majd versenytársat az (amerikai) oktatási piacon. A Chrome OS nem egy általánosan népszerű operációs rendszer, van azonban egy speciális réspiac, ahol a szoftverre építő Chromebookok tarolnak: az Egyesült Államok általános- és középiskoláiban. Ezek az intézmények az elmúlt években nagy ütemben vezették be a Chrome OS-t, a Chromebookokat, a Google-féle felügyeleti rendszert, a G Suite-et és a Classroomot, hála a PC-k rendkívül kedvező árának. A nagy kérdés, hogy újabb próbálkozásával a Microsoftnak sikerül-e kifogni a szelet a Google vitorlájából.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 2. 16:38

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.