:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. április 8. 10:45

Borsos árat kell fizetni a Windows 10 utólagos tapaszaiért

A Microsoft bejelentette, hogy mennyit kell majd fizetni a támogatási idő lejárta utáni fizetős frissítésekért az üzleti felhasználóknak és szervezeteknek.

A Microsoft 2025. október 14-én állítja le a Windows 10 támogatását, a határidő után az ügyfelek nem kapnak műszaki támogatást, szoftverfrissítéseket és biztonsági javításokat sem. A redmondi szoftvercég eddig csak szervezetek számára kínált fizetős biztonsági javításokat a határidő után, a Windows 10 esetében azonban bárki, tehát már a magánszemélyek is naprakészen tarthatják a régebbi operációs rendszert éves licencek útján egészen 2028-ig - jelentette be a cég tavaly év végén.

Az ESU-licenceket idén októbertől lehet megvásárolni azokhoz a Windows 10-es eszközökhöz, amelyeket nem terveznek Windows 11-re frissíteni. A redmondi vállalat nemrég közölte a hivatalos árakat is: a Windows 10 kritikus és fontos biztonsági frissítéseket tartalmazó kiterjesztett csomagja (ESU) a vállalkozások számára az első évben 61 dollártól (kb. 22 ezer forint) lesz elérhető, ami a második évben duplázódik 122 dollárra (44 ezer forint), míg a harmadik évre már 244 dollárra (88 ezer forint) drágul. Összesen tehát 427 dollárt (körülbelül 154 ezer forintot) kér majd a redmondi óriáscég azoktól a kereskedelmi szervezetektől, akik szeretnének élni a teljes hároméves ESU-terv lehetőségével.

A Microsoft felhőalapú frissítési megoldásait, például az Intune-t vagy Windows Autopatch megoldásokat használó vállalkozások élhetnek a 25 százalékos kedvezmény lehetőségével. Az oktatási intézmények még nagyobb kedvezményben részesülnek, a Microsoft 1 dolláros licencet kínál az első évre, ami a második évben 2 dollárra, a harmadik évre pedig 4 dollárra nő. A megosztott árak csak a kereskedelmi szervezetekre vonatkoznak, a magánszemélyek számára kiszabott fogyasztói árakat később jelenti be a vállalat.

win10esu

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Microsoft megjegyzi, hogy a kiterjesztett biztonsági frissítés inkább átmeneti, nem pedig hosszútávú megoldás. Az elsődleges cél természetesen az, hogy minél több felhasználót sikerüljön átterelni a Windows 11-re, de a már használatban lévő PC-k milliói nem alkalmasak a legújabb operációs rendszerre való áttérésre a szigorúbb hardverkövetelményekből kifolyólag. Ennek eredményeként a Windows 11 adaptációja lényegében lassabb ütemben zajlik a Windows 10 bevezetéséhez képest.

A StatCounter adatai szerint a Windows 10-et még az összes Windows-felhasználó 69 százaléka használja, míg a Windows 11 esetében ez az arány mindössze 27 százalék. Ezt a szakadékot jó eséllyel nem az elkövetkező 18 hónapban fogja bezárni a Microsoft, és sok Windows 10-et használó szervezet fontolhatja, hogy fizessen a további biztonsági frissítésekért, ameddig csak lehetséges. 

A Kiterjesztett Biztonsági Frissítés (ESU) program a legvégső választási lehetőség azon ügyfelek számára, akiknek bizonyos elavult Microsoft termékeket kell futtatnunk a támogatás megszűnését követően, speciális mennyiségi licenc-programokon keresztül érhetők el. Kritikus és/vagy fontos biztonsági frissítéseket tartalmaz, amelyek a termék kiterjesztett technikai támogatási dátumának lejárta után legfeljebb három évig érhetők el. Az ESU-k nem tartalmaznak új szolgáltatásokat, a felhasználó által igényelt nem biztonsági frissítéseket vagy arculatmódosítási kérelmeket.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 29. 22:25

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.