:

Szerző: Koi Tamás

2024. április 8. 09:29

Kezdődik a Telekom TV és a Netflix kapcsolata

Eddigi fennállásának egyik legfontosabb frissítését kapja a napokban a Telekom TV platformja, mely az anyavállalat és a Netflix között nemrég tető alá hozott megállapodásnak köszönhetően végre zöld utat ad a világ legnagyobb előfizetéses videostreaming-szolgáltatása számára a platformon.

A Magyar Telekom televíziós termékkínálatába néhány évvel ezelőtt bevezetett új, Android TV-t futtató SmartBox beltéri egységek az eleinte kissé kiforratlannak tűnő szoftverháttér mellett meghozták annak a lehetőségét, hogy azok is hozzáférjenek a világ egyik legnagyobb (okos)tévés alkalmazás-piacteréhez, a Google Play Áruházhoz, akiknek nincs okostévéjük.

Az évek során a kis fekete dobozokon futó szoftver sokat változott, illetve az induló androidos egységet, az SDMC set-top boxát is lecserélte a szolgáltató időközben egy nagyobb teljesítményű egységre, melyet az iparágban jól ismert, ám a fogyasztói piacon gyakorlatilag teljesen ismeretlen SEI Robotics gyárt.

Ezzel a hibák jó része megszűnt, nem szűnt azonban meg az az abszurd szituáció, hogy az Android TV-t futtató boxokra rejtélyes okból kifolyólag nem lehetett telepíteni a világ legnépszerűbb előfizetéses videostreaming-platformjának, a Netflixnek az applikációját - holott a gyártó szerint az app futtatására az eszközök alkalmasak.

smartbox_sei
a sei robotics-féle smartbox (forrás: deutsche telekom)

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A korlátozás mögöttes okairól tényleg legfeljebb csak találgatni lehet, a felek évekig többnyire egymásra mutogattak, míg nem a Deutsche Telekom március elején bejelentette, hogy megegyezett a Netflixszel, így az év első felétől Magyarországon is elérhetővé válik a Telekom ügyfelei számára az "előfizetésük keretén belül" a platform.

Vagy akár a Telekom előfizetéstől függetlenül is. Legalábbis felhasználói visszajelzések szerint a szolgáltató a napokban megkezdte annak a szoftverfrissítésnek a leküldését az SDMC és SEI Robotics eszközökre, melyek egyrészt egységesen új Android főverzióra (Android 12) frissítik a klienseket, másrészt a frissítéssel megjön az a licenc is, melynek köszönhetően a Google Play Áruházból letölthetővé válik a Netflix applikáció.

Ezt követően az egység akár egy meglévő, aktív Netflix-fiókkal azonnal használatba vehető, a legnagyobb kérdés ugyanakkor kétségtelenül az, hogy a Telekom milyen hozzáadott értéket vagy diszkontot kínál majd az új ügyfeleknek, amiért esetleg érdemes lesz a szolgáltatásra az operátoron keresztül előfizetni.

A Magyar Telekom és más hazai távközlési szolgáltatók (tipikusan tévészolgáltatók) eddig jellemzően az éppen a tavasz végén átalakuló HBO Max SVOD-szolgáltatást értékesítették egyfajta extraként - az új Max szolgáltatás májusban esedékes megjelenésekor a telkók a továbbiakban várhatóan csak a Standard díjcsomag viszonteladói lesznek majd.

A fent említett rendszerfrissítés a következő hetekben várhatóan az összes androidos set-top boxra települhet. Az első Netflix-csomagajánlatok a HWSW információi szerint várhatóan májustól válhatnak elérhetővé a Telekom kínálatában.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 30. 00:54

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.