Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. április 3. 14:10

Hétmilliárd dollárt égetett el az Intel a chipgyártással

Az idei év lesz a mélypont, már ami az öntödei üzletágban keletkező működési veszteséget illeti, de idővel jelentős bevételnövekedést fog eredményezni az Intel számára – osztotta meg a cég a befektetőkkel.

Egy ponton 4,3 százalékot estek az Intel részvényei a keddi meghosszabbított kereskedés során, miután a chipgyártó az amerikai tőzsdefelügyeletnek benyújtott beadványával közzétette chipgyártó üzletága régóta várt eredményeit. Az Intel Foundry divízió 2023-ban 7 milliárd dollár működési veszteséget könyvelhetett el, ami meghaladja az egy évvel korábbi 5,2 milliárd dolláros működési veszteséget. Ezen nem enyhít a tény, hogy az árbevétel 18,9 milliárd dollár lett, mivel az egy évvel korábban jelentett árbevétel 27,49 milliárd dollár volt, így ilyen téren 31 százalékos csökkenésről lehet beszélni. 

Az Intel várakozásai szerint a veszteségek 2024-ben fognak tetőzni, és valamikor 2027-re érhető el a nullszaldó a működést illetően. Pat Gelsinger vezérigazgató hozzátette, hogy az üzletág eredményét „rossz döntések” is befolyásolták, például hogy az ostyák 30 százalékát külső bérgyártóknak küldték tovább, köztük a TSMC-nek.

A gyártó későn fektetett be a holland ASML cég extrém ultraibolya (EUV) gépeinek használatába, de Gelsinger arra számít, hogy az eszközök költséghatékonysága elősegíti a mielőbbi megtérülést.

intel-engineering-the-future-wafer-scaled

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az Intel Gelsinger vezetése alatt befektetőket próbál toborozni ahhoz, hogy a saját processzorok gyártása mellett más cégeket is koszolgálhasson. Az új gyártósorok beindításához szükséges óriási beruházási összegek előteremtése részben az Egyesült Államok erre a célra létrehozott mintegy 52 milliárd dolláros pénzügyi és dotációs alapjából, a tavaly elfogadott CHIPS Act jogszabály alapján történik majd. Az Intel összesen mintegy 100 milliárd dollárt tervez költeni öntödék építésére vagy bővítésére négy államban. 

Ám ahhoz, hogy minden a terv szerint menjen, az Intelnek partnereket kell szereznie. A Microsoft a közelmúltban csatlakozott ügyfélként, így az Intel chipgyártó üzletágánál leadott megrendelések értéke a korábban vázolt 10 milliárd dollár helyett 2025-re elérheti majd a 15 milliárd dollárt. Az Intel emellett partneri megállapodást kötött a brit Arm Holding-szal is, melynek célja, hogy a vállalat gyáraiban zökkenőmentesebben lehessen majd előállítani az Arm architektúráira épülő processzorokat.

Az Intel számára a foundry üzletág sikeres felpörgetése szintén új korszakot nyithat, a processzorgyártó ugyanis megalapítását követő évtizedekben - egészen a Gelsinger-éráig - kizárólag a saját CPU-it gyártotta le önmaga, ez azonban rövid távon élesen változhat, különösen mivel a cég saját termékei időközben az AI-korszak beköszöntével valamelyest háttérbe szorultak és relevanciájukat vesztették.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról