Szerző: Koi Tamás

2024. március 20. 12:59

Egy rakás pénzt önt az Intel nyakába az USA

Megszületett a megállapodás az Intel állami dotációjával kapcsolatban, melyet a cég a 2022-ben létrehozott CHIPS Act keretében kaphat az Amerikai Egyesült Államoktól a helyi beruházások fellendítésére.

Végre nyugodtan hátradőlhet Pat Gelsinger és az Intel menedzsmentje, megállapodás született ugyanis a félvezetőgyártó cég jövőbeni amerikai beruházásait alapjaiban meghatározó anyagi támogatás kereteiről. 

A Fehér Ház a 2022-ben létrehozott, csaknem 53 milliárd dollárnyi keretösszegű csomagból 8,5 milliárd dollárhoz juthat majd hozzá vissza nem térítendő támogatásként, emellett egy 11 milliárd dolláros, kedvezményes feltételekkel lehívható hitelkeretet is biztosít a gyártó számára a Biden-adminisztráció.

Az Intel az Egyesült Államokban a félvezetőipari szereplők közül mindig is kiváltságos, de legalábbis speciális helyzetben volt, hiszen amellett, hogy saját maga tervezi a processzorait, azokat saját gyáraiban is állítja elő - utóbbira a nagy riválisok közül sem az AMD, sem az Nvidia nem képes.

intel_ohio_fab

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Utóbbiak ráadásul eddig jobbára a világ legnagyobb félvezető-bérgyártójával, a tajvani TSMC-vel gyártatták le saját megoldásaikat - az Intel számára juttatott támogatás a gyártó pár évvel ezelőtt bejelentett stratégiaváltásával párhuzamosan ezen az értékláncon is változtathat majd.

Az Intel a nem kötelező érvényű megállapodás részeként az arizonai, ohioi, oregoni és új-mexikói beruházásait fogja finanszírozni a támogatásból - ezekre a kutatóközpontokra és gyárakra ebben az évtizedben összességében nagyjából százmilliárd dollárt szán a cég.

A vállalat a legutóbb ismertetett tervek szerint 2026-ra a világ legfejlettebb gyártástechnológiájával készíti majd a különböző célra szánt chipeket, de több beruházás csak ezt követően érik be: az ohioi fab például legkorábban 2027-ben vagy 2028-ban kezdheti meg a termelést.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról