:

Szerző: Koi Tamás

2023. december 15. 11:59

Beköszöntött a PC-s processzorok új korszaka az Intelnél

Az előzetes menetrendnek megfelelően megérkeztek az Intel új generációs, kliensgépekbe szánt processzorai, a Meteor Lake kódnevet viselő Core Ultrák, melyek a processzorgyártó legnagyobb architekturális újdonságait hozzák el a piacra.

Csütörtökön a cég korábbi ígéretének megfelelően piacra kerültek az Intel első olyan PC-s processzorai, melyek évtizedek óta nem látott jelentőségű változásokat hoznak a termékvonalba. A processzorgyártó Core Ultra márkanevű - Meteor Lake kódnevet viselő - egységeinek köszönhetően a cég immár kliensoldalon is kínál olyan megoldást, mely saját AI-feldolgozóegységgel rendelkezik.

Az AI feladatok gyorsítására hivatott NPU (Neural Processing Unit) a központi egység (CPU) és a grafikus feldolgozóegység (GPU) mellett jelenik meg a Core Ultra lapkákban, ráadásul az alegységek a korábbiakhoz képest teljesen eltérő felépítéssel kapcsolódnak egymáshoz - ez a FOVEROS 3D tokozás, mely a korábbiakhoz képest flexibilisebb felépítést tesz lehetővé. A lapkák a vállalat legfejlettebb, Intel 4 (valójában 7 nm-es) gyártástechnológiájával készülnek.

core_ultra_lineup

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Az Intel az új felépítés és a most bemutatkozó NPU-k mellett idén is a hatékonyabb működésre igyekezett helyezni a hangsúlyt, a cég szerint a Core Ultrák a vállalat eddigi leghatékonyabb, noteszgépekbe szánt x86-os chipjei lettek, köszönhetően a továbbfejlesztett, nagy teljesítményű P (Performance) és energiahatékony E (Efficiency) magoknak, valamint bizonyos típusoknál az új Intel Arc grafikus feldolgozóegységnek köszönhetően.

A Core Ultra processzorokból álló új kínálat jelenlegi csúcsa a 16 magos, 5 GHz-es órajelen ketyegő Ultra 7 165H lett, melyet a jövő év első negyedévében követ majd az Ultra 9 185H, valamivel magasabb órajellel mind a CPU mind a GPU oldalán, ezzel párhuzamosan nagyobb áramfelvétellel. A lapkáknak szokás szerint készül egy vékony és könnyű noteszgépekbe szánt, energiatakarékos változata is.

Az egységekbe épített NPU ezúttal értelemszerűen nem a nagy nyelvi modellek számítási hátterét biztosítja, sokkal inkább a mesterséges intelligenciát alkalmazó kreatív feladatok (pl. képszerkesztő szoftverek bizonyos műveleteit) gyorsíthatja, tehermentesítheti a CPU-t, ezzel optimalizálva a noteszgép fogyasztását, ezáltal akkumulátoros üzemidejét.

Az Intel új processzorgenerációjával ellátott noteszgépek szállítása azonnal megkezdődött, a nagyobb gyártók kínálatában a következő hónapokban tűnhetnek fel az első Core Ultra sorozatú processzorokra épülő modellek, a cégek közül eddig az Asus, az Acer, a Lenovo és az MSI jelentette be az új lapkával érkező újdonságait.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 4. 20:05

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.